Sumacul – Rhus Coriaria sau otetarul mirositor - este o planta care creste in diverse regiuni de pe glob, in special in Africa si America de Nord. Drupele sau fructele acestei plante sunt acoperite cu un puf rosiatic, ele sunt folosite drept condiment prin pisarea lor dupa uscare. Planta creste sub forma unei tufe sau a unui arbust.
Sumacul se foloseste in special in bucataria Orientului Mijlociu, pentru a adauga un gust de lamaie salatelor si carnii. In bucataria araba, este folosit condimentul pentru aperitive precum humus si adaugate in salate precum Fatoush-ul din bucataria libaneza.
In bucataria iraniana (kurzii si persii), sumac este adaugat la orez sau kebab. In bucataria turceasca, spre exmplu, se adauga la salate pentru kebab si la lahmacun (pizza turceasca).
In America de Nord, unele tipuri de sumac sunt uneori folosite pentru a face bauturi denumite "sumac-ade", "limonada indiana" or "suc de rhus". Bautura se face din fructele de sumac. Indienii americani foloseau frunzele si fructele de sumac in combinatie cu tutunul, pentru fumat.
Gustul sumacului este acru, fructat si astringent. Merge foarte bine cu preparate din peste, carne, ciuperci, frigarui si cu orez.
Sumacul este unul dintre componentele principale ale amestecului de condimente libaneze numit "zahtar". Otetarul pisat se pastreaza bine daca este ferit de aer, caldura si de lumina.
Sumacul se mai foloseste si in bucataria mediteraneana si este crescut in acea zona destul de mult. In Grecia, sumacul se foloseste foarte mult la carnuri si la condimentarea pitei.
Va invitam sa ne spuneti de unde putem achizitiona acest condiment special? Lasati un comentariu si spuneti-ne de unde am putea cumpara sumac.
In incheiere, dorim sa-i multumim doamnei Nicoleta Sandulache, Chef de Cuisine Gustos.ro, care ne-a dat ideea de a crea aceasta rubrica "Unde gasim?", foarte utila pentru toti cei interesati de condimente si ingrediente mai exotice si mai dificil de gasit pe piata romaneasca.
O reteta simpla si gustoasa de chiftelute aperitiv, perfecte pentru orice ocazie speciala sau o simpla petrecere in familie....
Chiftelute aperitiv - reteta simpla si gustoasa pentru orice ocazieCeapa verde o curatam, o taiem rondele, ceapa uscata o curatam si o tocam marunt.
Ciorba de fasole cu rasol si costita afumataRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii