Continuam seria de articole dedicate plantelor aromatice si condimentelor mai putin intalnite pe piata ca sa aflam de la dvs. de unde am putea sa le procuram. De aceasta data ne ocupam de lemongrass, o planta folosita mai ales in bucataria orientala, asiatica si ajunsa mai nou si pe meleagurile noastre. Pentru aceasta planta se mai folosesc si denumirile de “citronela” si “iarba lamaioasa”.
Lemongrass este o planta aromatica, perena, cu frunze ascutite si lungi. Are aspectul unei ierbi cu frunze late, seamana putin cu usturoiul verde si are o aroma deosebita de lamaie. Este folosita si ca planta medicinala, avand proprietati anti-cancerigene. In plus, exista peste 55 de specii de lemongrass, toate pastreaza aroma de lamaie.
Se gaseste sub forma proaspata, uscata sau pudra ("sereh"). Se foloseste la ceaiuri, supe, curry, mancaruri cu carne de pui, peste si fructe de mare. Planta este fibroasa, de aceea, atunci gatiti cu lemongrass, planta se scoate din preparat la finalul pregatirii sau se fierbe ami mult timp (aproximativ 15 minute). La gatit se foloseste doar partea alba a plantei proaspete de lemongrass. Inainte de folosire este indicat ca tulpinile sa fie spalate si tinute in apa cca. 2 ore.
Modalitati de conservare si pastrare a lemongrass-ului:
- In frigider, ambalat in plastic, lemongrass-ul rezista cca. 2-3 saptamani.
- Tulpinile congelate se pastreaza cateva luni.
In continuare va oferim o reteta foarte simpla si gustoasa de Pui vietnamez cu lemongrass.
Ingrediente:
2 linguri de sos de peste
3 catei de usturoi, pisati
1 lingura de curry
1/2 lingurita de sare
2 linguri de zahar plus 1 lingurita si jumatate de zahar
700 de grame de piept de pui dezosat si fara pielita, taiat in fasii scurte
3 linguri de apa
3 linguri de ulei
2 legaturi de lemongrass proaspat, doar bulbii - zona alba
1 arpagic maricel, taiat felii subtiri
3 ardei iuti, fara seminte si tocati marunt
1 ceapa verde pentru decor
Mod de preparare:
Intr-un bol, combinati sosul de peste, usturoiul, pudra curry, sarea si 1 lingurita si jumatate de zahar. Adaugati bucatile de piept de pui si amestecati.
Intr-o tigaie mica, amestecati doua linguri de zahar cu 1 lingura de apa si gatiti la foc puternic, amestecand pana ce zaharul se dizolva. Fierbeti fara sa amestecati pana se caramelizeaza. Luati de pe foc si adaugati celelalte doua linguri de apa. Puneti lichidul intr-un bol.
Incingeti uleiul intr-o tigaie wok sau o alta tigaie mare. Adaugati lemongrass, arpagicul si ardeiul iute si calatiti pana se desfac aromele. Puneti bucatile de piept de pui si caramelul si prajiti pana ce este gata carnea de pui si sosul se ingroasa usor. Transferati intr-un bol si presarati bucatele de ceapa verde. Se serveste cald, cu orez.
Acum ca v-am deschis apetitul cu acest fel de mancare delicios, va invitam sa ne spuneti (prin comentarii) daca ati vazut prin magazine lemongrass si unde?
O reteta simpla si gustoasa de chiftelute aperitiv, perfecte pentru orice ocazie speciala sau o simpla petrecere in familie....
Chiftelute aperitiv - reteta simpla si gustoasa pentru orice ocazieCeapa verde o curatam, o taiem rondele, ceapa uscata o curatam si o tocam marunt.
Ciorba de fasole cu rasol si costita afumataRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii