Fie ca este vorba de semintele de fenicul, fie ca ne referim la bulb, feniculul nu este foarte lesne de gasit. Daca avem de gatit o reteta care sa contina aceasta planta, s-ar putea sa avem probleme pentru ca planta nu este intotdeauna la indemana tuturor.
Feniculul sau molura (Foeniculum vulgare) este o specie de planta perena comestibila, al carei areal natural cuprinde regiunea mediteraneana si sud-vestul Asiei (de la est la vest din Maroc si Portugalia până în Pakistan).
Fructele de fenicul (adesea numite impropriu seminte) sunt un vechi condiment al zonei mediteraneene, folosit de greci inca de acum 3000 de ani.
Feniculul este important si in cateva bucatarii regionale din India, mai ales in Bengal, unde intra in componenta unui alt amestec de condimente traditional, ”panch phoron”.
Semintele de fenicul se gasesc in amestecul de condimente chinezesc ”cinci arome” (wu xiang fen); este un condiment popular in bucataria chineza, dar este extrem de rar folosit de unul singur; este prezent insa in amestecuri de condimente.
In India, semintele de fenicul intra uneori in componenta amestecurilor de condimente uscate, numite “masala”.
Feniculul este utilizat in retetele din Iran, Arabia si zona Levantului, Europa centrala, unde este un ingredient apreciat la prepararea muraturilor, a painii aromate, a otetului aromat si a produselor de patiserie.
Cum feniculul este originar din zona mediteraneana, este tipic pentru bucatariile din aceasta parte a lumii, unde este folosit la condimentarea carnii, pestelui si fructelor de mare. Se gaseste in amestecul ”herbes de Provence”.
Bulbul de fenicul, nu semintele, poate fi consumat crud, insa si oparit, fiert in baie de aburi, sotat, fript sau chiar marinat, in bucataria italiana este folosit crud, la salate, dar si prelucrat termic, la paste si risotto. Mezelurile si chiftelutele italiene contin ca aromatizant natural semintele de fenicul. In Germania, se foloseste in salate asociat cu cicoare si avocado.
Gasiti sugestii despre cum se gateste cu fenicul intr-un articol publicat pe Gustos.ro si realizat de doamna Maria Vekas.
Asadar, va lansam invitatia de a impartasi comunitatii Gustos.ro, prin comentariile lasate la acest articol, idei despre locurile din care putem cumpara fenicul.
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de postPrajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nucaReteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii