Raţă la cuptor cu sos de portocale

O reţetă extrem de sofisticată la prima vedere, raţa la cuptor cu sos de portocale a fost unul dintre primele contacte ale americanilor cu bucătăria franţuzească. I-a vrăjit, spunem noi, şi suntem siguri că o să vă uimească şi pe voi. Dacă vreţi să scoateţi orice masă din anonimat, iată ce trebuie să faceţi...

Raţă la cuptor cu sos de portocale

Ingrediente:

Pentru pregătirea raţei:

-15 g sare

-5 g coriandru măcinat

-Un praf de chimen

-Un praf de piper

-O raţă

-O portocală

-Cimbru (de preferat proaspăt, 4 fire)

-Maghiran (de preferat proaspăt, 4 fire)

-Patrunjel (2 fire proaspete)

-O ceapă tocată

-125 ml vin alb, sec

-125 ml supă de pui (sau de raţă sau de vită)

-Un morcov

-O ţelină mică

Pentru sos:

-80g zahăr

-Sucul de la două portocale zemoase

-30 ml oţet balsamic

-Un praf de sare

-30 ml supă de pui (sau de raţă dau de vită)

-20 g unt

-O lingură de făină

-O lingură de coajă de portocală

Metodă de preparare:

Raţa:

Raţa se curăţă şi se spală foarte bine şi se lasă la scurs. (eventual se şterge cu un şervet până este uscată) Sarea se amestecă cu chimenul, coriandrul şi piperul şi se presară peste raţă şi în interiorul acesteia.

Jumătate din portocală se taie felii şi se introduce în cavitatea raţei împreună cu cimbrul, maghiranul, pătrunjelul şi jumătate din ceapa tocată.

Sucul celeilalte jumătăţi de portocală se stoarce, se amestecă cu vinul şi supa de pui şi se pune deoparte.

Într-un vas termo-rezistent se pun o lingură de ulei, restul de ceapă, morcovul şi ţelina tăiate felii. Raţa se aşează deasupra legumelor şi se dă la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, timp de 30 de minute.

După 30 de minute se toarnă amestecul de vin în vas, se reduce focul la minimum şi se dă raţa la cuptor pentru încă 40-60 de minute, până se rumeneşte pe deasupra.

După ce se scoate din cuptor, raţa se aşează vertical (în vasul în care a fost la cuptor) şi se lasă 15 minute la scurs.

Sosul:

În timp ce raţa este la cuptor, se topeşte zahărul într-o tigaie, la foc mic. Când este caramelizat, se adaugă sucul de portocale, oţetul şi sarea. (cu grijă, pentru că va începe să fiarbă) Se găteşte, amestecând din când în când, până când se topeşte zahărul caramelizat.

Legumele din vasul în care a fost gătită raţa la cuptor (morcovul, ţelina şi ceapa) se dau la o parte. Sosul care rămâne se scurge de grăsimea în exces şi se amestecă într-un vas cu supa de pui.

Separat, untul se amestecă cu făina până se obţine un aluat uşor.

Într-o tigaie pe foc mic se pune sosul obţinut de la raţă, iar când începe să fiarbă se adaugă aluatul format din unt şi făină şi se amestcă uşor pentru a nu se forma bulgăraşi. Când fierbe, se adaugă coaja şi amestecul sucului de portocale. Se amestecă din când în când, până când sosul se îngroaşă uşor.

Bon Appétit!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise