Noi nu le refuzăm niciodată şi în fiecare an ne umplem măcar un colţişor din cămară cu aceste bunătăţi.
Dar anul acesta am zis să încercăm şi ceva nou, combinaţii nu foarte extravagante, dar nici clasice: o marmelada de afine şi portocale si un gem de zmeură şi mango.
Marmeladă de afine şi portocale
O portocală medie
O lămâie
Un băţ de scorţişoară
500gr afine (proaspete sau îngheţate)
500gr zahăr
Se stoarce sucul de la lămâie şi portocală într-un vas (inclusiv pulpa), se curăţă de sâmburi şi se pune de o parte.
Coaja se taie în fâşii subţiri şi se pune într-o oală împreună cu apa şi băţul de scorţişoară. Se dă la fiert timp de 25 de minute până fâşiile de coajă sunt moi. (oala se acoperă cu un capac)
După ce au fiert, se scoate băţul de scorţişoară, se adaugă afinele şi sucul de la citrice şi se mai fierbe la foc mic timp de 10 minute.
Se adaugă zahărul şi se dă iar la fiert. Se fierbe la foc mediu, neacoperit, amestecând frecvent, până când se îngroaşă amestecul. (aproximativ 45 de minute)
Se ia de pe foc şi se pune în borcane. Borcanele se sigilează şi se pun în apă fierbinte timp de 10 minute.
750gr de mango (curăţat de coajă şi tăiat cubuleţe)
375gr de zmeură pasată
30ml suc de lămâie
60gr pectină praf
Într-o oală se amestecă mango, zmeura şi sucul de lămâie. Se adaugă pectina până se dizolvă. Se dă la fiert şi se amestecă frecvent . Când fierbe, se adaugă zahărul (tot o dată) şi se dă înapoi la fiert amestecând continuu. Se fierbe la foc mare pentru un minut. După ce se îngroaşă, se ia de pe foc şi se îndepărtează spuma.
Se pune în borcane care se fierb 10 minute.
Comentarii