In cele ce urmeaza va prezentam un tort regal, savurat de capetele incoronate de la curtea regala a Angliei. Tortul Victoria este un tort usor de preparat, perfect pentru vara, cu o istorie interesanta in spatele cortinei gastronomice.
Tortul britanic traditional a fost denumit dupa Regina Victoria a Angliei (1819 - 1901). Pentru ca pranzul se servea de obicei la amiaza, reginei i se facea adesea foame pe la ora patru dupa-amiaza. De aceea se servea ceaiul impreuna cu prajiturele si sandvisuri cu paine si unt, bomboane asortate.
Pentru ca era o fire pragmatica, legenda spune ca regina a considerat ca este o prea mare bataie de cap sa se serveasca atat de multe feluri de prajituri, care necesita mult timp de preparare, si ca ar fi mai bine sa existe o singura prajitura care sa le imbine pe toate. Astfel ca a aparut Tortul Reginei Victoria, ramas celebru pana in zilele noastre. Prajitura mai este cunoscuta si sub denumirea de Sandvisul Victoria.
Istoria regala a prajiturii nu se termina aici, Tortul Reginei a fost readus in atentie de catre Printesa Diana, care aprecia foarte mult aceasta prajitura simpla si delicioasa.
Tortul Reginei este simplu de facut, cu un blat de chec si o crema usoara plus gem de capsune. Secretul acestui tort este tocmai simplitatea si rafinamentul retetei. Este extrem de important ca blatul sa fie pufos si usor, iar reteta trebuie sa fie respectata cu mare atentie, astfel incat sa iasa perfect. Se spune ca producatorii de cuptoare isi testeaza aparatele cu acest blat pentru Tortul Reginei.
Tot legile nescrise spun ca Tortul Reginei nu poate fi preparat decat cu gem de capsune de cea mai buna calitate, iar cantitatea de gem din prajitura trebuie sa fie foarte mare. Ca sa nu va mai tinem in suspans, iata reteta:
Ingrediente:
Blat
225 g de unt sau margarina, la temperatura camerei
225 g de zahar pudra
4 oua medii
2 lingurite de esenta de vanilie
225 g de faina
2 lingurite si jumatate de praf de copt
Crema
150 g de unt moale
340 g de zahar pudra
1 lingurita de esenta de vanilie
3 linguri de apa calda (45ml)
2 linguri gem de capsune
capsune sau fructe de padure proaspete dupa gust (optional)
Mod de preparare:
Blatul
Preincalziti cuptorul la 180 de grade C, nivelul 4 la cuptorul cu gaz. Pregatiti doua forme de blat rotunde, cu diametrul de 18 cm (trebuie unse si acoperite cu hartie de copt).
Bateti untul sau margarina cu zaharul pudra, pana cand se obtine o consistenta pufoasa. Bateti ouale si adaugati esenta de vanilie. Adaugati gradat ouale batute in amestecul de unt. Cerneti faina impreuna cu praful de copt si incorporati putin cate putin in amestecul de unt si ou.
Impartiti amestecul in doua parti egale si puneti in tavi, lasati la cuptor timp de 20 de minute sau pana se coc, puteti verifica cu o scobitoare interiorul. Dupa ce se racesc, adica dupa aprox. 5 minute, pot fi scoase din tava si lase sa se raceasca complet.
Crema
Pana se coc blaturile, se poate face crema. Bateti untul pana ce devine cremos si pufos, adaugati gradual zaharul, apoi esenta de vanilie si apa. Crema aceasta de unt poate fi inlocuita cu frisca sau chiar cu crema pentru tiramisu.
Puneti crema intre cele doua blaturi (atentie sa nu fie prea multa) apoi gemul de capsune si, daca doriti, niste fructe de padure sau bucati de capsune. Se poate pune gemul si inainte de crema, depinde de preferinta. Se orneaza cu zahar pudra.
Pofta buna!
Descopera reteta simpla de biscuiti crapati cu ciocolata sau chocolate crinkles. Un deliciu ciocolatos, cu o textura moale in...
Reteta de biscuiti crapati cu ciocolata sau chocolate crinkles. Deliciu ciocolatos si usor de preparatKaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie. Un mezel natural de casa fara afumare, extrem de...
Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosieRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii