Tortul Padurea Neagra este un desert german, facut de obicei dintr-un blat cu cacao, frisca, visine sau cirese si fulgi de ciocolata. De obicei, se adauga si lichior sau rom pentru insiroparea blatului.
Regiunea Padurii Negre din sudul Germaniei e cunoscuta pentru visinele sale Morello si pentru Kirsch, care este un brandy din visine dublu-distilat. Nu e surprinzator, astfel, ca un desert facut din ambele ingrediente face parte din repertoriul culinar al regiunii.
Tortul Padurea Neagra are un blat din cacao, straturi de frisca si visine Morello imbibate in Kirsch intre feliile de blat si este decorat cu frisca, visine si fulgi de ciocolata. Straturile de blat sunt insiropate cu Kirsch, dar se poate folosi si brandy sau rom.
Cea mai veche versiune a tortului dateaza, probabil, de la sfarsitul secolului al XVI-lea, cand ciocolata a inceput sa fie inclusa in retete de torturi si prajituri. Cel mai probabil, primul tort Padurea Neagra nu a fost un tort conventional, ci un desert bazat pe cirese/visine, frisca, Kirsch si biscuiti.
Iata si o reteta de tort Padurea Neagra:
Timp de preparare:
3 h (complexitate ridicata)
Ingrediente:
Blat
3 oua la temperatura camerei
250 g faina
300 g zahar
115 ml ulei
50 g cacao
225 ml lapte
1 1/2 lingurita praf de copt
3/4 lingurita bicarbonat
1 pliculet de zahar vanilat
1/4 lingurita sare
ulei si faina pentru tapetat forma
Umplutura
2 borcane de visine in kirsch (500 g) sau in visinata slaba
250 g frisca batuta cu zahar pudra
Montarea tortului
500 g frisca batuta cu zahar praf
zeama de la visine
Mod de preparare:
1. Se incalzeste cuptorul la 180°C. Se unge cu ulei si se tapeteaza cu faina o forma cu diametrul de 21-23 cm. Intr-un vas de mixer se amesteca faina cu zaharul, zaharul vanilat, cacao, bicarbonatul, praful de copt si sarea. Se adauga ouale, ulei, laptele si se amesteca pana se omogenizeaza.
2. Se toarna compozitia in forma si se da la cuptor aproximativ 40 de minute. Se verifica blatul daca este copt cu o scobitoare. Daca o infigeti in mijloc si iese curata inseamna ca este facut. Se lasa sa se racoreasca pe un gratar.
Umplutura si montarea tortului.
3. Blatul racit se taie in 3 felii egale pe orizontala. Pastrati felia pe la fund care este cea mai dreapta pentru pus deasupra. Pe un platou se pune prima felie si se insiropeaza cu zeama de la visine. Se pun 125 ml de frisca. Pe frisca se pun visinele dintr-un borcan, scurse. Se preseaza cu mainile ca sa intre in frisca. Se repeta operatia cu a doua felie de tort; insiropat, 125 ml frisca, al doilea borcan de visine.
4. Se pune ultima felie cu fundul in sus pentru a avea o suprafata uniforma. Se insiropeaza. Se pune frisca mai intai pe margini in golurile formate la montarea tortului.
5. Se acopera cu frisca si se decoreaza dupa preferinta. Pe margine se poate pune ciocolata rasa. Se acopera si se da la frigider cel putin 5 ore.
Descopera reteta simpla de biscuiti crapati cu ciocolata sau chocolate crinkles. Un deliciu ciocolatos, cu o textura moale in...
Reteta de biscuiti crapati cu ciocolata sau chocolate crinkles. Deliciu ciocolatos si usor de preparatKaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie. Un mezel natural de casa fara afumare, extrem de...
Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosieRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii