Inca din secolul al XVIII-lea au existat retete care prefigurau aparitia acestui tort in forma actuala. Insa in 1832, printul Wenzel von Metternich i-a cerut bucatarului-sef sa creeze un desert special pentru a intampina cativa invitati importanti. Cum bucatarul-sef se imbolnaveste exact in acea perioada, sarcina ii revine invatacelului, Franz Sacher, care la vremea aceea era in cel de-al doilea an in bucataria Matternich. Pentru ca acest desert a fost apreciat si remarcat de invitatii printului, i s-a dus vestea ca fiind un desert foarte bun. Tanarul Sacher si-a terminat stagiul de practica si a devenit bucatar-sef, iar mai tarziu, dupa peregrinari prin Pressburg si Budapesta, si-a deschis un magazin cu delicatese si vinuri in Viena, orasul natal.
Tortul este compus din doua straturi de blat pufos cu ciocolata, la mijloc are un delicios gem de caise si este imbracat apoi intr-o glazura de ciocolata. Se serveste in mod traditioanl cu frisca neindulcita.
Se pare ca reteta originala este un secret foarte bine pastrat de catre cofetarii de la Hotelul Sacher din Viena. Insa noi credem ca am gasit o reteta foarte apropiata de original, pe care v-o recomandam si voua.
Ingrediente:
150 g unt
150 g zahar
150 g ciocolata, topita
8 oua, albusurile si galbenusurile separate
120 g faina
unt
pesmet
gem de caise
Glazura:
150 g ciocolata
1 lingura ulei
200 g zahar, separat
1/8 litru apa (125 ml)
Bateti untul impreuna cu jumatate din zahar si ciocolata topita, adaugand cate un galbenus pe rand, pana ce se ingroasa si devine spumos amestecul. Adaugati peste acest amestec faina. Bateti spuma albusurile cu restul de zahar ramas si adaugati peste amestecul cu faina. Amestecati totul cu grija.
Turnati amestecul intr-o forma de tort unsa cu unt si taperata cu pesmet si coaceti la 180 de grade C pentru circa 1 ora.
Pentru a raci blatul, puneti-l cu susul in jos pe un suport cu grilaj. Dupa circa 2 ore, scoateti-l din forma de tort si asezati-l pe un platou cu baza (care are o forma mai regulata) in sus. Taiati-l in doua si puneti la mijloc gemul de caise. Dupa aceea turnati peste el glazura de ciocolata.
Glazura de ciocolata se pregateste astfel: topiti la bain-marie ciocolata si amestecati cu uleiul. Fierbeti apa si zaharul separat. Apoi puneti cate o lingurita din amestecul racit in prealabil de apa cu zahar in ciocolata topita si amestecati dupa fiecare lingurita adaugata pana ce obtineti un amestec omogen.
Se poate servi alaturi de frisca neindulcita.
Gasiti si alte variante ale aceluiasi tort la utilizatorii nostri: Tort Sacher de la Timea, Sachertorte de la Miha278 si inca o reteta de la Husni.
Guten Appetit!
Comentarii