Un sondaj realizat de site-ul Gustos.ro, la care au răspuns 2.252 de persoane (exclusiv femei), a scos la iveală condiţia femeii în România. În cadrul sondajului, respondenţii au putut alege, dupa caz, una sau chiar mai multe variante de răspuns.
Iata cateva insightu-uri referitoare la doamnele si domnisoarele care au participat la sondajul nostru:
În general, femeile petrec între una şi două ore pe zi în bucătărie
La întrebarea “Cât durează în medie o şedinţă de gătit”, 50% dintre respondente au spus că petrec în bucătărie între una şi două ore, iar 26,8% au spus că o şedinţă medie durează între o jumătate de oră şi o oră. 16,7% au declarat că gătesc, in medie, între două şi trei ore, 5,6% petrec în bucătărie mai mult de 3 ore şi doar 0,4% gătesc mai puţin de 30 de minute.
Cele mai multe femei nu primesc niciun ajutor de la cineva atunci când gătesc
53,7% dintre femei au declarat că gătesc singure, fără să beneficieze de vreun ajutor primit de la cineva. 38,3% au afirmat că primesc ajutor din partea partenerului de viaţă atunci când gătesc şi doar 8% primesc ajutor de la mama/o prietenă/altă rudă.
Majoritatea femeilor gătesc in fiecare zi
La întrebarea “Cât de frecvent obişnuiţi să gătiţi”, 51,9% dintre respondente au declarat că gătesc în fiecare zi, 44,5% gătesc destul de des (2-3 ori pe săptămână), 3,2% destul de rar (2-3 ori pe lună) şi 0,4% foarte rar (2-3 ori pe an).
Frecvenţa de a găti este determinată de mai mulţi factori. Astfel, în funcţie de jobul pe care îl au, am descoperit că cel mai des gătesc femeile casnice, cele în concediu de maternitate şi cele care sunt şomere şi considerabil mai puţin gătesc angajatele cu studii superioare. De asemenea, gătesc mai mult femeile care au mai mulţi copii şi cele care provin din mediul rural. În plus, femeile care sunt de părere că gătitul este de datoria femeii în familie gătesc mai des decât cele care neagă această afirmaţie.
În majoritatea cuplurilor, femeia găteşte mai mult decât partenerul de viaţă
În ceea ce priveşte persoana care găteşte mai mult în cuplu, 42% dintre femei au declarat că ele gătesc semnificativ mai mult, 38,2% că gătesc mai mult, 9,2% au spus că ambii parteneri gătesc în mod egal şi doar 1,2% se află într-o relaţie în care găteşte mai mult partenerul, 0,4% au spus că găteşte mai mult partenerul şi 8,9% nu au răspuns.
De obicei, femeile primesc feedback pentru ceea ce a gatit
Întrebate fiind cât de des primesc feedback de la familie/partener/alte persoane pentru ceea ce gătesc, majoritatea (45%) a declarat că acest lucru se întâmplă destul de des, 38,1% au spus că primesc feedback chiar foarte des, în vreme ce 3,3% au spus că niciodată nu primesc feedback pentru ceea ce au gătit.
Frecvenţa feedbackului primit de la cei pentru care au gătit este explicată de mai mulţi factori. În primul rând, femeile care gătesc cu ajutorul partenerului primesc mai mult feedback decât cele care gătesc singure. De asemenea, cele care au spus ca gătesc de regulă aceleaşi reţete, pe care le cunosc de multa vreme, primesc feedback mai rar, în vreme ce femeile care se inspira de la TV, internet sau din presă se bucură mai des de un răspuns. Alt factor care influenţează acest lucru este vârsta: femeile mai tinere primesc mai des feedback în bucătărie decât cele trecute de 51 de ani.
Feedbackul primit de la cei pentru care s-a gătit este foarte important pentru majoritatea femeilor care gătesc
51,8% dintre femei au declarat că feedbackul este foarte important pentru ele, 39,4% au afirmat că este destul de important, 6,7% consideră feedbackul primit puţin important şi doar 2,1% îl văd deloc important. Importanţa feedbackului primit este mai mare pentru femeile proaspăt căsătorite sau cele care locuiesc cu partenerul. În schimb, femeile care sunt căsătorite de mai mult de 5 ani nu pun atât de mult preţ pe feedbackul primit.
Femeile sunt de părere că “Gătitul este datoria femeii în casă şi familie”
La întrebarea “În ce măsură eşti de acord cu următoarea afirmaţie: Gătitul este datoria femeii în casă şi familie?”, 60,3% s-au declarat de acord, 37,5% s-au declarat împotriva afirmaţiei, iar 2,2% au ales să nu răspundă.
Majoritatea femeilor sunt mulţumite de felul în care gătesc
La întrebarea “Cât de mulţumită eşti de felul în care găteşti?”, 39,7% dintre femei s-au declarat mulţumite, 28,9% au spus că sunt foarte mulţumite, 9,6%, nici mulţumite, nici nemulţumite, 0,5% nemulţumite şi doar 0,2% foarte nemulţumite. Această satisfacţie a gătitului depinde, în primul rând, de frecvenţa cu care femeia găteşte. Astfel, femeile care gătesc mai des tind să fie mai mulţumite de modul în care fac acest lucru. De asemenea, cele care resimt gătitul ca o povară sunt mai puţin mulţumite de felul în care gătesc şi cele care primesc feedback mai des se declară mai mulţumite de cum gătesc.
Gătitul nu este o povară pentru femei
Întrebate fiind dacă simt că gătitul este o povară pentru ele, o majoritatea covârşitoare de 89,9% dintre femei au răspuns că acest lucru nu este adevărat, în vreme ce doar 5,3% au fost de acord cu această afirmaţie, iar 4,8% au decis să nu răspundă.
Şi această afirmaţie e dependentă de anumiţi factori. Spre exemplu, femeile care gătesc mai rar tind să perceapă gătitul ca o povară, în vreme ce acelea care gătesc mai des, nu. De asemenea, femeile care primesc mai rar feedback de la partener sunt de acord cu afirmaţia de mai sus, precum şi cele care nu consideră că gătitul este datoria femeii în casă.
Cele mai multe femei gătesc pentru că le face plăcere
În ceea ce priveşte motivaţia pentru care gătesc, iată care sunt rezultatele: 27% dintre femei consideră că gătesc pentru că le face plăcere, 24,7% gătesc pentru că doresc să mănânce sănătos şi vor să aibe un control asupra calităţii mâncării, 13,1% fac acest lucru pentru că e mai ieftin să găteşti decât să cumperi mâncare deja pregătită, 11,4%, pentru că trebuie să se hrăneasca, 5,6%, pentru a-şi impresiona partenerul de viaţă, 5,5% pentru că îi creşte stima de sine şi în ochii celorlaţi arată că este o bună gospodină, 4,8% pentru că este datoria lor de a găti în casă şi familie, 2,9%, pentru că au timp liber, 1,9%, pentru că ţin o cură de slăbire şi doresc să aibă control asupra caloriilor, 1,8% pentru că şi prietenele lor gătesc şi au subiecte de discuţie pe această temă ;i 1,3% au dat alte variante de răspuns.
Sondajul a fost realizat de site-ul Gustos.ro şi s-a dezvoltat în luna februarie 2009. Gustos.ro este cel mai traficat site culinar din România şi a fost premiat la Festivalul Internetics 2008, cu premiul I la categoria Publishing – Lifestyle. Gustos.ro este un portal culinar care le oferă utilizatorilor săi informaţii proaspete din domeniul culinar, articole despre cele mai noi şi interesante sfaturi culinare, o bază de date de peste 16.000 de reţete şi o secţiune de restaurante cu peste 2.000 de localuri înscrise.
Descopera reteta simpla de biscuiti crapati cu ciocolata sau chocolate crinkles. Un deliciu ciocolatos, cu o textura moale in...
Reteta de biscuiti crapati cu ciocolata sau chocolate crinkles. Deliciu ciocolatos si usor de preparatKaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie. Un mezel natural de casa fara afumare, extrem de...
Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosieRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii