Pe 24 iunie, credinciosii ortodocsi sarbatoresc Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul. In popor, aceasta sarbatoare mai este cunoscuta si sub denumirea de Sanzienele sau Dragaica. Dupa trecerea acestei zile este permisa si recoltarea sanzienelor (floarea Sfantului Ion sau dragaica), plante cu multe proprietati medicinale. Pentru ca in aceasta perioada o sa le vedeti peste tot prin piete, va spunem la ce sunt bune si care sunt efectele terapeutice ale sanzienelor.
Multi spun despre sanziene ca ar fi plante magice, poate si pentru ca in popor sunt cunoscute ca fiind plante binecuvantate de Dumnezeu, de la departare semanand cu o ploaie de stele, iar cele 4 petale ale florii fiind asezate in forma de cruce.
Ce se stie cu siguranta este ca au numeroase intrebuintari in medicina naturista, avand efecte: diuretice, antispastice, antireumatice sau chiar afrodisiace.
Ceaiul de sanziene amelioreaza tulburarile circulatorii, guta, icterul sau reumatismele cronice.
sursa foto: dbiodbs.units.it
Proprietatile tamaduitoare ale sanzienelor se datoreaza continutului chimic foarte divers: luteolina, asperulina, taninuri, acizi organici, acid citric, enzime de inchegare a laptelui (plantei i se mai spune si "inchegatoare") si saruri minerale.
In Romania, sanzienele erau folosite in trecut pentru tratarea celor mai diverse boli. De exemplu, in Oltenia frigurile erau tratate cu sanziene, iar in zona Fagarasului, cu aceeasi planta, erau tratate hepatita, bolile nervoase si reumatismul. Moldovenii le foloseau pentru tratarea bolilor de piele si a celor venerice.
Astazi, ceaiul de sanziene este folosit pentru tratarea bolilor digestive, pentru curatirea ficatului si a pancreasului, pentru eliminarea pietrelor la rinichi si tratarea obezitatii.
Se mai spune si ca sanzienele ar avea efecte benefice in tratarea cancerului limbii, al laringelui sau al organelor genitale.
Unguentele cu extract de sanziene vindeca bolile dermatologice si afectiunile cutanate (eczeme, ulceratii, acnee, zgarieturi etc).
Dar sanzienele au si alte intrebuintari in afara de cele terapeutice. Pigmentul galben din flori reprezinta un colorant natural pentru branzeturile de Chester, carora le ofera si o aroma aparte. Tot in industria lactatelor, sanzienele se mai folosesc si ca inchegator al laptelui, datorita enzimelor pe care le contin.
Din fructele si radacinile sanzienelor (sau din seminte) se poate face un surogat de cafea, acestea avand gust si miros similare cu cel al cafelei.
Mai trebuie sa stiti ca din florile de sanziene se poate obtine o bautura racoritoare asemanatoare socatei. Iar Danemarca sanzienele sunt folosite pentru aromatizarea unor bauturi spirtoase (bjæsk).
Surse articol: calendarortodox.ro, agerpres.ro, ierburiuitate.wordpress.ro
Sursa foto: jurnaldeoas.ro
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de postPrajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nucaReteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii