Pe Internet, din pacate, nu putem gusta din fiecare reteta pe care o vedem. Putem insa admira rezultatul prin intermediul fotografiilor, care ne lamuresc, intr-un fel, daca reteta este buna, daca o vom incerca vreodata sau daca nu ne atrage deloc. O reteta excelenta poate pierde prin niste fotografii de slaba calitate, asa ca ne-am hotarat sa scriem cateva sfaturi pentru ca fotografiile voastre sa fie la fel de delicioase precum mancarea.
1. Cadrul
E bine sa alegweti un cadru care complimenteaza, dar nu distrage atentia de la mancarea voastra. Nu fotografiati farfuria cu mancare pe o masa deja plina de alte preparate sau direct pe aragaz. Cel mai bine e sa o asezati pe o fata de masa simpla sau cu un model delicat. Folositi farfurii care sa fie in contrast coloristic cu mancarea de pe ele, nu de aceeasi culoare.
2. Lumina
Profitati de lumina naturala cat de mult puteti. Varianta ideala e sa fotografiati preparatele aproape de o fereastra deschisa, de unde se revarsa lumina. Daca totusi ati terminat cu gatitul prea tarziu si deja s-a inserat, evitati cat mai mult sa folositi blitz-ul, intrucat detaliile delicate ale mancarurilor vor fi estompate de puterea acestuia. Luminati incaperea cat mai mult si asezati farfuria in locul cel mai luminos.
3. Balansul de culori
Mai ales in conditiile in care nu aveti lumina naturala, e posibil ca fotografiile sa prinda o culoare specifica – bej, rosiatica sau chiar verzuie. Modificati setarile camerei foto pentru conditiile de lumina existente pana ce vedeti pe ecran e cat mai similar cu realitatea.
4. Fara miscare
Daca nu beneficiati de o lumina foarte buna si va tremura un pic mana pe aparatul foto, pozele vor fi dezastruoase, iar detaliile, de nerecunoscut. Daca aveti un trepied, folositi-l cu incredere, iar, daca nu, improvizati unul dintr-un teanc de carti sau reviste.
5. Numarul de poze
Incercati cat mai multe unghiuri si faceti multe poze, ca sa aveti de unde alege. Doar experimentand veti descoperi cea mai buna abordare pentru poza dumneavoastra, intrucat fiecare fel de mancare are particularitatile lui. Un pont pe care vi-l vindem este sa nu fotografiati mancarea de sus, ci dintr-o laterala.
6. Zoomul
Faceti fotografia de aproape, nu de la distanta. Folositi cu incredere functia “macro” de pe camera, pentru a surprinde cele mai fine detalii. E bine ca preparatul sa umple intregul cadru, pentru un aspect delicios.
7. Prepararea
Nu uitati sa faceti multe poze si in cadrul prepararii retetei, pentru ca cei care o vad sa inteleaga mai bine procesul si sa se poata ghida dupa ele in timp ce ei insisi gatesc reteta.
8. Rapiditatea
Nu asteptati prea mult, pentru ca mancarea arata cel mai proaspat, normal, imediat dupa ce ati terminat sa o preparati. Salatele, de exemplu, nu mai arata la fel de fresh dupa cateva zeci de minute, iar o friptura rece va da prost in fotografii.
9. Detaliile
Conteaza foarte, foarte mult! Aveii grija ca farfuriile sa fie perfect curate si neciobite sau cu urme de amprente. Decorati farfuriile, chiar si minimalist, cu frunze de salata, cateva dare de sosuri sau patrunjel.
10. Ce sa nu fotografiem
Sunt anumite preparate, precum sosurile inchise la culoare sau tocanitele simple, care nu vor arata niciodata bine intr-o fotografie, cel putin nu de unele singure. Si oricat de gustoase ar fi, poate ar fi bine sa nu apara intr-o poza. Sau cel putin sa apara alaturi de un decor interesant.
Descopera reteta simpla de biscuiti crapati cu ciocolata sau chocolate crinkles. Un deliciu ciocolatos, cu o textura moale in...
Reteta de biscuiti crapati cu ciocolata sau chocolate crinkles. Deliciu ciocolatos si usor de preparatKaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie. Un mezel natural de casa fara afumare, extrem de...
Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosieRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii