Piperul, cel mai popular condiment din lume

Piperul negru este este atat de folosit in zilele noastre, incat ne vine greu sa credem ca a fost folosit cand candva ca moneda de schimb. Piperul este pe locul al treilea la cele mai folosite ingrediente pentru mancare, pe primele doua locuri se afla apa si sarea.   

Piperul, cel mai popular condiment din lume

Boabele de piper sunt semintele plantei Piper nigrum (piper fiind denumirea latina a plantei, iar nigrum desemneaza culoarea neagra in latina). Planta este originara din coasta Malabar, situata in India. Piperul nu este doar cel mai vechi condiment din lume, dar este si cel mai raspandit. Se spune ca a fost descoperit acum 4.000 de ani si a fost cultivat inca din anul 1000 i. Hr.
Piperul a fost considerat atat de valoros, incat comerciantii il amestecau uneori cu alte seminte asemanatoare ca forma si culoare sau cu bucati de carbune ca sa obtina cantitati mai mari. In 1875, o lege britanica a interzis vanzarea piperului amestecat cu alte seminte.
Astazi, piperul, cunoscut si ca Regele Condimentelor, inca mai detine suprematia. O patrime din comertul cu condimente mondial este reprezentat de piper. Tunisienii conduc in clasamentul tarilor consumatoare de piper cu circa 225 de g consumate per cap de locuitor anual, pe cand americanii coonsuma circa 100 g de piper pe an.
Desi este pretuit ca un condiment care sporeste aroma mancarii, piperul si-a castigat intai popularitatea prin proprietatile sale medicinale: stimulent digestiv si expectorant. Aroma lui iute si intepatoare face ca membranele din interiorul nasului si gatului sa secrete o subtanta lubrifianta, ajutand astfel caile respiratorii. Acesta este folosit si ca unguent extern pentru a trata afectiuni ale pielii si urticaria.
Piperul negru este de asemenea eficient impotriva insectelor. O solutie formata din o jumatate de lingurita de piper proaspat macinat si circa 946 ml de apa calduta aplicata pe plante (sub forma de spray) poate fi toxica pentru furnici, gandacul de colorado, dar si gandaci de bucatarie sau molii.
Exista mai multe varietati de piper, pe langa cel negru: piper rosu, piper alb, piper verde, piper roz, piper de Sichuan (sau chinezesc), piper mexican.

Descoperiti mii de retete care contin deliciosul piper.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza dulce

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce
Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pas

Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pas

Incearca cea mai simpla si delicioasa reteta de pesto de leurda, explicata pas cu pas! Preparat in doar cateva minute, acest...

Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pas
Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de Paste

Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de Paste

Incearca reteta traditionala de drob de miel, perfecta pentru masa de Paste! Preparat cu organe fragede, verdeata proaspata...

Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de Paste
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise