Este sferic, galbui, cu un gust delicat, unic, si simti sau iti imaginezi, gustand acest fruct, ca te scalzi in parfum de soare. Este unul din "fructele star" al verii, cu dulceata, aroma si senzatia de racoare pe care ne-o da. Se poate sa nu-ti placa pepenele galben?
(Articol realizat de Zana B.)
Se spune ca vine din Indii sau din deserturile arabe, daca nu din cele africane. Se stie sigur ca a fost cultivat in Egipt, cu mai bine de cinci secole inainte de Hristos. De acolo, a ajuns in Grecia, apoi la Roma. Anticii nu s-au bucurat insa de gustul pepenelui galben asa cum o facem noi azi. Pentru ca, pe atunci, pepenele galben nu era prea dulce si se servea in combinatii de-a dreptul bizare pentru noi, si anume cu otet, piper...
Dupa multi, multi ani, pepenele a castigat volum - cum il stim azi -, parfum si dulcea savoare. Din acel moment, nu a mai fost inclus in categoria legumelor, fiind considerat un fruct.
In perioada Renasterii, la resedinta de vara de la Cantaluppo, aproape de Roma, calugarii cultivau pepene galben pentru suveranii pontifi. De aici si numele de cantalup, dat acelui tip de pepene galben sferic, avand coaja de culoarea portocalei si fructul dulce, dulce.
Grecii spuneau despre el ca este "un mar copt la soare". Intre timp, numeroase popoare au creat in jurul acestui delicios fruct tot felul de legende. Musulmanii spuneau ca pepenele galben a crescut in Paradis, fiind fructul preferat al lui Allah. In Japonia este considerat drept ofranda si cadou regesc.
Alegeti-l pe cel mai bun
Codita pepenelui galben recoltat la timp, trebuie sa se dezlipeasca usor de fruct.
Cat priveste greutatea, un pepene galben bun este greu si dens. Cand il luati in mana, trebuie sa simtiti ca are consistenta. Mirosul trebuie sa fie placut, atunci cand pepenele este bine copt. Coaja pepenelui trebuie sa fie galbena-portocalie, uneori cu nuante verzui, lipsita de pete.
Iata si ce putem prepara cu acest fruct minunat:
Spuma de pepene galben
Ingrediente:
2 linguri gelatina, 1/3 cana suc de caise sau portocale, 1 pepene galben (1,5 kg), decojit si taiat bucati, 3 linguri zahar, 2 linguri suc de lamaie, 1/3 cana de iaurt, lichior de portocale (optional)
Mod de lucru:
Intr-o craticioara, puneti geletina si sucul de fructe si lasati-o cateva minute sa se inmoaie. Adaugati lichiorul, daca folositi, daca nu mai puneti 1/4 cana de suc. Amestecati la foc mic pana la dizolvarea completa a gelatinei.
Cu mixerul pasati pepenele cu zaharul si sucul de lamaie. Turnati peste geletina si puneti iaurtul. Puneti spuma intr-un castron si dati la rece cateva ore.
Racoritoare cu pepene galben
Ingrediente:
250g pepene galben, 1 lingura miere, 50 ml lapte, 100 ml frisca, 30g zahar pudra
Preparare:
Bateti spuma frisca si adaugati zaharul. Pepenele, mierea si laptele le amestecati bine cu mixerul si dati la rece. Cand serviti turnati in pahare si ornati cu frisca.
Pepene galben cu sampanie
Ingrediente:
1 kg pepene galben, 120 ml apa, 150g zahar, 50 ml coniac, 1 lingura suc de lamaie, 250 ml sampanie
Preparare:
Se curata pepenele de coaja si seminte si se obtine din miez un piure cu ajutorul mixerului. Se pune apa cu zaharul la fiert si se lasa sa dea cateva clocote, dupa care se ia si se toarna peste piureul de pepene. Se pune sucul de lamaie, coniacul si sampania si se amesteca bine compozitia; se da la congelator. La fiecare 30 minute se scoate vasul si se amesteca bine. Se pune in cupe cu cateva minute inainte de servire. Cupele se pot orna cu frunze proaspete de menta.
Incercati aceasta reteta simpla si gustoasa de clatite pufoase (pancakes). Cu doar cateva ingrediente de baza, veti obtine...
Clatite pufoase. Reteta simpla si gustoasa de pancakesCeapa verde o curatam, o taiem rondele, ceapa uscata o curatam si o tocam marunt.
Ciorba de fasole cu rasol si costita afumataRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii