Otrava din farfurie. Cum sa te feresti de toxiinfectiile alimentare

  Sezonul cald este perfect pentru organizarea de picnicuri sau gratare, insa, din pacate, reprezinta si ocazia perfecta de inmultire a bacteriilor si a virusurilor responsabili pentru toxiinfectiile alimentare. Tocmai de aceea, este recomandat sa cunoastem alimentele care pot cauza astfel de afectiuni si sa acordam o atentie sporita pregatirii lor.

Otrava din farfurie. Cum sa te feresti de toxiinfectiile alimentare

Toxiinfectiile alimentare sunt declansate de unele dintre cele mai des folosite alimente: carne, oua, lapte, cartofi, rosii, fructe si salata verde.
Cele mai populare cauze ale toxiinfectiilor alimentare:

1. Salmonella: se gaseste in oua, carne, lapte nepasteurizat, sucuri proaspete, branza, condimente, oleaginoase si in fructe si legume contaminate.

2. Norovirus: se gaseste in scoici, alimente semi-preparate (precum sandvisuri, inghetate, fursecuri) si fructe.

3. Campylobacter: se gaseste in carnea proaspata de pui, laptele nepasteurizat, apa contaminata.

4. E. coli: se gaseste in lapte nepasteurizat, sucuri proaspete, branzeturi pregatite din lapte proaspat, fructe si legume proaspete.

5. Listeria: se gaseste in mancaruri preparate, hot dog, pate la conserva, produse lactate si lapte nepasteurizat, branzeturi pregatite din lapte nepasteurizat (precum feta, Brie, Camembert), fructe de mare congelate.

6. Clostridium perfringens: se gaseste in carne de vita, de pasare si sosuri pregatite in cantitati mari si tinute timp indelungat la temperaturi ridicate inainte de servire.

Simptomele apar la cateva ore dupa consumul alimentelor contaminate si se manifesta prin tulburari digestive si chiar febra. In general, femeile insarcinate, copiii, varstnicii si persoanele cu imunitate scazuta sunt afectati intr-o proportie mai mare de astfel de complicatii. Din fericire insa, in cele mai multe cazuri, aceastea se trateaza de la sine. Cu toate acestea, daca simptomele persista, este recomandat sa consultati un medic.
Cum sa evitam toxiinfectiile alimentare:

1. Asigurarea igienei spatiului de gatit.
2. Spalarea fructelor si legumelor inainte de a fi consumate.
3. Evitarea contactului alimentelor gatite cu cele proaspete.
4. Evitarea consumului de alimente ce se comercializeaza pe strada.
5. Fierberea laptelui nepasteurizat.

6. O igiena corespunzatoare a mainilor si a ustensilelor de gatit.

Sursa foto: www.flickr.com
 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala

Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala

Incanta-ti familia si oaspetii cu un cozonac pufos si delicios, pregatit dupa o rețeta tradiționala! Acest cozonac cu nuca,...

Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala
Drob de pui

Drob de pui

O reteta adaptata nevoilor medicale a familiiei, dar la fel de delicioasa ca un drob de miel, un drob usor si parfumat

Drob de pui
Oua vopsite natural  in foi de ceapa - metoda traditionala explicata pas cu pas

Oua vopsite natural in foi de ceapa - metoda traditionala explicata pas cu pas

Descopera cum sa vopsesti oua natural in foi de ceapa folosind metoda traditionala, fara chimicale. Urmeaza pasii simpli...

Oua vopsite natural in foi de ceapa - metoda traditionala explicata pas cu pas
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise