Obiceiuri si traditii de Lasata Secului. Semnificatii si indeletniciri inainte de Postul Craciunului

Lasata Secului este o sarbatoare traditionala romaneasca ce marcheaza inceputul postului mare (Postul Pastelui) si al Postului Craciunului, perioade de pregatire spirituala si de purificare. Aceasta sarbatoare este plina de obiceiuri si traditii vechi, menite sa aduca noroc, belsug si sanatate in familie. Iata cateva dintre cele mai cunoscute obiceiuri si traditii legate de Lasata Secului:

Obiceiuri si traditii de Lasata Secului. Semnificatii si indeletniciri inainte de Postul Craciunului

Cina de Lasata Secului
Familia se reuneste pentru o masa bogata, considerata ultima inainte de postul alimentar. La aceasta masa se consuma alimente pe baza de carne, branza si oua, toate interzise pe durata postului. Traditia spune ca masa trebuie sa fie imbelsugata pentru a aduce belsugul in casa.
Pe masa de Lasata Secului se pun adesea placinte, sarmale, friptura si alte bucate traditionale.


Curatarea casei si arderea taratelor
Inainte de Lasata Secului, gospodinele fac curatenie generala in casa, simbolizand purificarea spirituala si dorinta de a incepe postul cu inima si casa curate.
In unele zone, se ard tarate sau grau, iar focul este considerat purificator, avand rolul de a alunga spiritele rele.

"Ingropatul Postului"
In unele regiuni, exista obiceiul de a "ingropa" simbolic postul. Tinerii organizeaza un fel de parastas, la care se „plange” dupa mancarurile de care se vor lipsi in post, apoi petrec pana la miezul noptii.
Se organizeaza si petreceri care includ dansuri si muzica, numite "hora de Lasata Secului", pentru a marca momentul cu voie buna inainte de perioada de post si restrictii.

Obiceiuri de protectie si alungare a spiritelor rele
In unele sate, oamenii aprind focuri mari, numite „focurile de Lasata Secului”, care au rolul de a proteja gospodaria de spiritele rele si de necazuri.
Uneori, in jurul focului se strang oamenii din sat si arunca bucati de carpe vechi, crengute sau paie, simbolizand arderea energiilor negative si a raului acumulat.

Superstitii legate de sanatate si prosperitate
Se spune ca in seara de Lasata Secului nu trebuie sa fie nimeni suparat sau certat in casa, altfel postul va fi unul dificil.
Oamenii isi pun dorinte si incearca sa-si regleze datoriile si conflictele, pentru a incepe postul impacati si curati spiritual.
In unele zone, este obiceiul ca cei mici sa sara peste foc pentru sanatate si pentru a creste frumosi si puternici.

Pomenirea mortilor
In ziua de Lasata Secului, mai ales in sambata de dinainte, se fac parastase si pomeni pentru sufletele celor adormiti, ca parte a pregatirii spirituale pentru post.
Se dau de pomana colaci, fructe, dulciuri si chiar mancaruri traditionale.

Interdictii de munca
In unele zone rurale, se evita anumite activitati casnice, cum ar fi cusutul sau tesutul, pentru a atrage binecuvantarea asupra casei si a familiei pe durata postului.
Se crede ca cine munceste in aceasta zi ar putea avea parte de ghinion sau boli in timpul postului.
Aceste obiceiuri au rolul de a aduce echilibru spiritual si liniste in comunitate inainte de inceperea postului, un timp de reflectie si reculegere.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Branzoaice sau poale-n brau - reteta traditionala, simpla si gustoasa

Branzoaice sau poale-n brau - reteta traditionala, simpla si gustoasa

Incanta-ti familia si prietenii cu o reteta traditionala de branzoaice sau poale-n brau. Aceasta reteta simpla si gustoasa va...

Branzoaice sau poale-n brau - reteta traditionala, simpla si gustoasa
Ciorba de fasole cu rasol si costita afumata

Ciorba de fasole cu rasol si costita afumata

Ceapa verde o curatam, o taiem rondele, ceapa uscata o curatam si o tocam marunt.

Ciorba de fasole cu rasol si costita afumata
Ficatei de pui cu ceapa verde si rosii cherry in unt

Ficatei de pui cu ceapa verde si rosii cherry in unt

Ficatei de pui cu ceapa verde si rosii cherry in unt
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise