"Mosii de Toamna" sau "Sambata Mortilor" este o zi importanta in calendarul ortodox romanesc, dedicata pomenirii celor adormiti, marcata in prima sambata din luna noiembrie. Aceasta zi este destinata comemorarii celor plecati din viata, iar traditiile si obiceiurile sunt pline de semnificatie.
Traditii si obiceiuri
Pomenirea la biserica
In aceasta zi, familiile merg la biserica pentru a participa la slujbele speciale de pomenire a mortilor, cunoscute sub numele de parastase. In cadrul slujbei, preotii citesc rugaciuni pentru sufletele celor plecati, iar numele lor sunt pomenite pentru iertarea pacatelor.
Impartitul de pomeni
Este obiceiul ca familia celor decedati sa ofere pomeni (mancare, bauturi, coliva si colaci) celor din comunitate, in special celor saraci sau care au nevoie. Coliva, simbol al invierii si al comuniunii, este facuta din grau fiert, indulcit si impodobit cu zahar si nuca. Se impart si colaci, fructe, vin si alte alimente traditionale.
Vizitele la cimitir
Oamenii viziteaza mormintele celor dragi pentru a aprinde lumanari si a depune flori, mai ales crizanteme, simboluri ale recunostintei. Lumina lumanarilor este considerata un ghid pentru sufletele celor plecati.
Oferirea de lumanari si tamaie
Aprinderea de lumanari la morminte simbolizeaza lumina vesnica, iar fumul de tamaie are rolul de a purifica si inalta rugaciunile catre cer.
Distribuirea de vase si obiecte
Unele familii ofera obiecte de uz casnic (vase, farfurii, pahare) pline cu mancare ca pomana, avand convingerea ca acestea vor fi folosite de cei plecati in lumea de dincolo.
Superstitii legate de Mosii de Toamna
Deschiderea cerurilor
Se spune ca in aceasta zi cerurile sunt deschise, permitand sufletelor sa primeasca rugaciunile celor vii.
Evitarea unor activitati
In unele regiuni, exista credinta ca este bine sa se evite activitati precum cusutul, spalatul rufelor sau alte munci de gospodarie, pentru a nu tulbura odihna celor decedati.
Consumul alimentelor de pomana
Alimentele care sunt oferite ca pomana nu trebuie gustate de cei din familie inainte de a fi date de pomana; se considera ca acestea apartin sufletelor celor morti.
Atentia fata de visuri
Se spune ca visurile din noaptea de dinainte pot fi mesaje de la cei trecuti dincolo, iar visele cu cei dragi pot avea o semnificatie aparte.
Insemnatatea spirituala a "Mosilor de Toamna"
Acest ritual este mai mult decat un obicei, fiind o modalitate de a aduce liniste si impacare intre lumea celor vii si cea a celor plecati. Este un moment de reculegere, prin care oamenii isi amintesc de cei dragi si pastreaza legatura cu ei.
Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulceIncearca cea mai simpla si delicioasa reteta de pesto de leurda, explicata pas cu pas! Preparat in doar cateva minute, acest...
Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pasIncearca reteta traditionala de drob de miel, perfecta pentru masa de Paste! Preparat cu organe fragede, verdeata proaspata...
Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de PasteRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii