Mosii de iarna reprezinta una dintre cele mai importante zile de pomenire a celor adormiti din calendarul crestin-ortodox. Aceasta sarbatoare este marcata in fiecare an in sambata dinaintea Duminicii lasatului sec de carne pentru Postul Pastelui.
Semnificatia Mosilor de iarna
Mosii de iarna sunt un moment special dedicat pomenirii sufletelor celor plecati dintre noi. Se crede ca in aceasta zi, sufletele celor adormiti revin printre cei vii, motiv pentru care credinciosii organizeaza slujbe de pomenire si ofera pomana.
Biserica Ortodoxa incurajeaza credinciosii sa se roage pentru cei plecati din aceasta lume, pentru ca sufletele lor sa fie iertate si sa gaseasca odihna vesnica. Aceasta sarbatoare precede intrarea in perioada de post, fiind un moment de reculegere si reflectie asupra vietii si mortii.
Traditii si obiceiuri de Mosii de iarna
Slujbe de pomenire - In toate bisericile ortodoxe se oficiaza slujbe de pomenire pentru cei adormiti. Credinciosii aduc coliva, colaci, vin, lumanari si alte daruri, care sunt sfintite de preoti.
Pomeni pentru sufletele celor trecuti in nefiinta - Ofrandele date de pomana sunt oferite rudelor, vecinilor sau oamenilor nevoiasi, in memoria celor dragi.
Curatarea mormintelor - Multi credinciosi merg la cimitire pentru a curata mormintele rudelor decedate, aprinzand lumanari si rostind rugaciuni pentru sufletele acestora.
Prepararea bucatelor specifice - Se obisnuieste ca de Mosii de iarna sa se pregateasca diverse alimente pentru a fi date de pomana. Printre acestea se numara coliva, colacii, sarmalele, placintele, piftia si vinul.
Superstitii de Mosii de iarna
Este interzis sa se spele sau sa se faca treaba grea - Se spune ca cine lucreaza in aceasta zi va tremura precum piftia sau va avea ghinion tot anul.
Aprinderea lumanarilor pentru sufletele raposatilor - Se crede ca daca nu se aprind lumanari pentru cei adormiti, sufletele lor vor ramane in intuneric.
Mancarea primita de pomana trebuie consumata in aceeasi zi - Se spune ca daca piftia sau alte alimente oferite de pomana nu sunt consumate in ziua respectiva, vremea se va inrautati.
Nu se da foc sau carbuni din casa - Se considera ca astfel se poate da norocul sau caldura casei celor din lumea cealalta.
Concluzie
Mosii de iarna sunt un moment de comuniune spirituala, in care credinciosii se roaga pentru sufletele celor plecati si impart pomana in memoria acestora. Respectarea traditiilor si obiceiurilor din aceasta zi subliniaza importanta legaturii dintre cei vii si cei adormiti, fiind un prilej de reculegere si respect pentru cei care nu mai sunt printre noi.
Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulceIncearca cea mai simpla si delicioasa reteta de pesto de leurda, explicata pas cu pas! Preparat in doar cateva minute, acest...
Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pasIncearca reteta traditionala de drob de miel, perfecta pentru masa de Paste! Preparat cu organe fragede, verdeata proaspata...
Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de PasteRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii