Minunatii racoritoare pentru zile fierbinti

Nici nu a venit vara bine ca ne-am gandit sa va incantam cu o sugestie super-racoritoare!

Minunatii racoritoare pentru zile fierbinti

 
Originara din Italia, mai exact Sicilia, Granita este un desert simplu de preparat, usor, savuros si extraordinar de racoritor. Ingredientele principale sunt la indemana oricui: apa, zahar sau miere, siropuri,fructe si/sau diverse arome. Desi este foarte asemanator cu sorbetul sau "gheata italiana"(italian ice), acest desert semi-inghetat se remarca prin faptul ca este conceput astfel incat cristalele sau fulgii de gheata sa fie destul de mari si sa ti se topeasca in gura (in timp ce sorbetul se face macinand fin gheata, pana ce devine cremoasa).

Desigur, textura "traditionala" difera de la un oras la altul. De pilda, in Palermo se consuma cu bucti consistente de gheata, in alte orase - aproape la fel de fin ca un sorbet, iar, in unele tari, preparatul a devenit popular ca bautura mai mult decat ca desert, servindu-se semilichid.

 
Aromele folosite difera de la zona la zona, in functie de ce era mai la indemana in piata locala in perioada in care Granita devenea populara. De pilda, lamaia sta la baza celor mai populare Granita din Sicilia, asta fiindca lamaile siciliene sunt mai dulci si mai putin acide decat oriunde altundeva in lume, asemanandu-se cu lamaile Meyer (adica o incrucisare intre lamai si mandarine sau portocale dulci).

Alte ingrediente clasice: migdale, mandarine, portocale si portocale rosii, cafea, menta, fructe de padure (mai ales capsune, mure, zmeura si dude negre), rodie. In regiunea siciliana Catania este foarte populara Granita cu ciocolata.

 
Sicilienii consuma Granita adesea in compania unei briose siciliene, diferita de cea frantuzeasca prin faptul ca este mai lata si "scunda".
 
Daca deja v-am facut pofta si nu stiti ce varianta sa incercati mai intai, gasiti mai jos cateva variante concepute parca pentru a ne face pielea de gaina doar cand le gustam!

PONT: Cand puneti compozitia la congelator, alegeti un vas lat si intins, care sa permita inghetarea rapida si sfaramarea facila a pojghitelor de gheata formate (procedura care ar trebui realizata cam o data la 30 min). La servire, se folosesc pahare de parfait sau boluri mici, iar linguritele trebuie tinute la congelator si ele, pentru a nu topi cristalele de gheata in timpul servirii.

 
Granita cu migdale:

300 g migdale decojite, albite (merg si cele deja facute fulgi)
800 ml apa
175 g zahar pudra
Se amesteca migdalele cu zaharul si cu 300 ml apa, se pun in blender si, dupa ce se obtine o consistenta cat de cat uniforma, se adauga si restul de apa si se mixeaza.
Se pune compozitia intr-un tifon foarte des si se lasa peste noapte la scurs deasupra unui bol. Daca vreti sa grabiti scurgerea, puteti strange din cand in cand tifonul intre maini pana obtineti cat mai mult lichid."Laptele" rezultat se pune intr-un container si se baga la congelator, amestecandu-se cu o furculita de 4-5 ori in timpul procesului de inghetare.
Odata inghetata granita, se serveste intr-un bol. Puteti decora cu biscuiti amaretto sau cu sirop bazat pe amaretto, insa e delicioasa si ca atare, fara nimic altceva.
 
O varianta mai "bogata" se obtine inlocuind apa cu lapte de migdale si reducand cantitatea de zahar dupa gust.

Cum se face laptele de migdale? 4 parti lapte se pun la fiert. Se adauga o parte migdale proaspete macinate (cu coaja cu tot) si o parte migdale inalbite, decojite si intregi, apoi se lasa la foc mic 30 minute. Se opreste focul si se lasa la infuzat (cu capac) pentru 20 minute. Se foloseste un blender pentru a omogeniza compozitia , apoi se adauga 1/10 parti esenta de migdale (cantitaea variaza dupa gust) si 1/8 parti zahar.

Granita cu merisor si ardei iute

400 ml suc de merisor (cranberry)
60 g zahar
1 ardei iute rosu, fara seminte si maruntit
4 crengute de menta
sucul de la o limeta mica
cateva frunzulite de menta pt decor
 
Intr-o craticioara, se amesteca zaharul, sucul de merisor, crengutele de menta si ardeiul iute. Se aduce la un clocot, se stinge focul, se acopera si se lasa sa stea un sfert de ora. se strecoara si se pastreaza sucul, care se lasa sa se raceasca. Se adauga sucul de limeta, apoi se acopera vasul cu folie de plastic si se da la rece, amestecand din cand in cand granulele de gheata.

Cand a inghetat complet, se "zgarie" fulgi de gheata cu o furculita direct in vasele de servire. Se baga la congelator pentru inca o ora. Cand se serveste, trebuie sa arate ca o gramajoara de cristale "uscate" de gheata rosie si se decoreaza cu frunzulitele de menta.

 
Granita cu Limoncello

100 g zahar
400 ml apa
100 ml Limoncello
50 ml suc de lamaie proaspat stors
200 ml frisca batuta
un baton de vanilie, macinat
fasii ondulate de coaja de lamaie (decor)
 
Zaharul se topeste in apa, intr-o craticioara pusa la foc mic. Se ia de pe foc, se lasa la racit, se amesteca limoncello si sucul de lamaie. Se da la rece si se procedeaza ca in reteta de mai sus. Inainte de servire, se prepara frisca batuta tare si amestecata cu vanilia. Se garnisesc paharele de granita cu frisca si se decoreaza cu fasiile de lamaie.

 

 
Granita cu grapefruit si anason stelat

65 ml apa

100 g zahar
2 stelute de anason
sucul unui grapefruit roz (cca 120 ml)
 
Apa, zaharul si anasonul se fierb pana se topeste zaharul. Dupa racirea lichidului, se arunca anasonul si se toarna sucul de grapefruit in apa indulcita si aromata. Se da la rece si se procedeaza ca mai sus.
 

Espresso Granita

 
Amestecati espresso proaspat preparat cu zahar (dupa gust), raciti si dati la congelator. Preparati precum e indicat in retetele de mai sus. Inainte de servire, bateti o frisca grasa, dulce, tare si cu putina scortisoara, si puneti cate 2-3 lingurite in paharele de servire. Puneti granita propriu-zisa peste frisca aromata si serviti.
 
Desigur, puteti sa va jucati cu ingredientele si aromele si sa faceti orice Granita va surade! De asemenea, puteti combina aromele si altfel decat prin congelarea lor laolalta. Mai exact, puteti face doua-trei tipuri de granita diferite, in culori contrastante (de ex. piersica cu pepene galben si mure cu dude) pe care le aduceti la consistenta unui sorbet fin. Puneti in paharele de parfait o jumatate de un fel si o jumatate de un fel si garnisiti cu fructe racite, frisca sau inghetata asortata. Ne oprim aici, deoarece autoarea acestui articol nu mai poate de pofta.
 
Asteptam sa ne spuneti cu ce arome ati experimentat si ce minunatii v-au iesit!
 
 
Surse foto: 1, 2 si 3
 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac cu nuca si migdale

Cozonac cu nuca si migdale

Cozonac cu nuca si migdale
Reteta de biscuiti crapati cu ciocolata sau chocolate crinkles. Deliciu ciocolatos si usor de preparat

Reteta de biscuiti crapati cu ciocolata sau chocolate crinkles. Deliciu ciocolatos si usor de preparat

Descopera reteta simpla de biscuiti crapati cu ciocolata sau chocolate crinkles. Un deliciu ciocolatos, cu o textura moale in...

Reteta de biscuiti crapati cu ciocolata sau chocolate crinkles. Deliciu ciocolatos si usor de preparat
Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie

Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie

Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie. Un mezel natural de casa fara afumare, extrem de...

Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise