Incearca aromele bucatariei australiene!

Bucataria australiana, in forma in care o cunoastem acum, este un amestec parfumat si interesant de influente britanice aduse de colonistii din sec. XVIII (mai ales englezesti si irlandeze), de influente asiatice (datorate apropierii geografice) si de reminiscente ale gastronomiei aborigenilor.

Incearca aromele bucatariei australiene!

Chiar daca traditiile gastronomice ale aborigenilor nu s-au pastrat foarte bine, fiind inlocuite de bucatele britanice (in special de placinte si “fish and chips”), in ultimii 30 de ani a avut loc o revigorare a stilului alimentar aborigean, cunoscut sub numele de “Bushfood” sau “Bush Tucker” si constand din preparate bazate pe ierburi si plante locale (warrigal greens, nuca de macadamia, quandong, kutjera, muntries, riberry, Davidson's plum si finger lime), ciuperci (“painea nativa” sau “beefsteak fungus”) si tipuri de carne locala (cangur, crocodil, emu).

Practic, in prezent, putem nota trei ramuri principale ale bucatariei australiene: bucataria traditionala (care se refera la preparatele traditional britanice) - “traditional cuisine”, bush food (despre care vorbeam mai sus) si bucataria moderna - Mod Oz , care a inglobat influente venite din toata lumea, in special din tarile asiatice, zona mediteraneana si de la alte popoare migratoare (I se spune moderna deoarece a inceput sa creasca in popularitate in ultimii 20 de ani).

Cele mai des intalnite ingrediente in bucataria australiana sunt carnea slaba (pui, vita, oaie/miel), carnea “exotica” (cangur tanar, emu, crocodil), pestele si fructele de mare (foarte accesibile: cod barramundi, ton rosiatic din sud, whiting, stridii, homari de golf, raci, crabi cu carapacea moale, biban australian - jewfish), cerealele (in produse de panificatie, snack-uri si la micul dejun), fructe exotice (mango, lychee, rambutan, mangustina, papaya, banana, ananas dulce, lime, pomelo, jackfruit sau jaka, mamey sapote si sapote negru, abiu, carambola, graviola, fructul pasiunii, pitaya, sapodilla, fructul stea, vanilia).

Bauturile caracteristice Australiei sunt deosebit de aromate - vinurile albe (Chardonnay) sau rosii (Cabernet Sauvignon si Shiraz), berea lager sau romul de melasa.

Iata cateva dintre cele mai renumite preparate australiene:

Damper - Un soi de paine preparat prin coacerea aluatului direct in cenusa unui foc puternic, in spatii deschise. Reteta initiala continea numai apa, faina, bicarbonat de sodiu si sare, obtinandu-se o consistenta destul groasa si aspra, insa versiunile mai noi includ lapte si zahar, pentru un gust mai fin. Damper este inca populara in randul celor care adora sa petreaca mult timp in aer liber si, de asemenea, se gaseste in majoritatea brutariilor australiene.

Chiko Roll - un snack foarte popular in Australia, se face ca “egg rolls” chinezesti, doar ingredientele difera: carne de berbec/miel, telina, varza, orz, orez, morcov si condimente, toate tocate si “ambalate” intr-un tub de aluat gros din oua, faina, apa si sare. Aceste rulouri se izoleaza bine la capete si se prajesc intr-o baie de ulei incins (de preferat, in friteuza).

Piefloater - Spuneam mai sus ca australienii au adoptat pasiunea britanicilor pentru placinte, mai ales de carne, cu sos gravy gros (zeama de carne gatita + amidon/faina + supa de legume) . Ei bine, au dus aceasta pasiune la un alt nivel, si si-au creat o specialitate proprie, piefloater. Mai exact, se face o supa-crema de mazare, peste care se asaza o placinta cu carne, care pluteste peste masa cremoasa. De aici si numele (“to float” = a pluti). Se garniseste cu sos de rosii/ ketchup.

Vegemite - unul dintre cele mai reprezentative preparate australiene, vegemite se mananca de peste 90 de ani si a fost raspandit peste tot in lume. Este practic o pasta groasa de legume, condimente si extract de drojdie de bere. Seamana cu britanicul marmite, doar ca nu este la fel de aromat. Se mananca pe paine prajita, biscuiti sarati sau in sandwichuri si este foarte bogata in vitamina B.

Biscuitii ANZAC (“Australian and New Zealand Army Corps “) - originea acestor biscuiti este disputata intre Australia si Noua Zeelanda, fiecare tara atribuindu-si-o. Se fac din fulgi de ovaz, nuca de cocos, faina, zahar, unt, sirop de zahar/miere, bicarbonat de sodiu si apa fierbinte. Se spune ca au devenit populari in primul razboi mondial, cand nevestele si iubitele soldatilor ii preparau special pentru acestia, fiindca ingredientele mai sus mentionate nu se strica usor si rezista la transportul naval.

Pavlova - tort/prajitura de bezea (meringue), care poarta numele balerinei rusoaice Anna Pavlova, foarte populara in Australia si Noua Zeelanda in anii `20. Exista peste 670 de retete diferite de pavlova, insa reteta de baza se refera la un blat de bezea servit cu fructe si frisca. Ce e diferit de bezeaua clasica este faptul ca se adauga in compozitia de albus intarit cu zahar si putin otet si amidon, iar ce rezulta se coace astfel incat sa fie crocant la exterior, dar pufos si putin umed inauntru, cam ca o “marshmallow” tare. Fructele cele mai potrivite pentru pavlova sunt zmeura, capsunele si alte fructe de padure, rodia, piersicile, bananele, fructul pasiunii, kiwi sau combinatii intre acestea.

Lamington - o prajitura din pandispan, imbracata in glazura de ciocolata si presarata cu fulgi de cocos. Prajitura se taje in jumatate si se umple cu crema de vanilie (sau lamaie) si/sau gem de capsune. Este deosebit de savuroasa, mai ales alaturi de o cafea tare. Nu doar ca e consumata peste tot in Australia, ci a primit si o “zi nationala” - 21 iulie (“Lamington National Day”).

Boston Bun - da, stim, are un nume cu rezonanta americana, insa este un preparat traditional australian: un blat dens si aromat cu diferite condimente, si o glazura cremoasa (icing) din unt, zahar si nuca de cocos. In unele zone, “painica” aluatului contine cartof ras si/sau stafide.

Poate ca bucataria australiana nu este socanta, “extrema” sau prea dietetica, insa este tare interesanta, mai ales din punct de vedere cultural, deoarece fiecare preparat specific spune cate ceva despre oamenii care locuiesc acolo, despre istoria locala si despre perindarea diferitelor civilizatii si influente pe teritoriul australian. In plus, preparatele de mai sus suna atat de savuros!

Daca va intereseaza o reteta anume, dintre cele de mai sus, spuneti-ne si vom reveni in curand cu retetele pe larg!

Sursa imagine: http://www.flickr.com/photos/noodle/2422742979/in/set-72157604608939937/

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Barista Max Espresso Machine

- 600 lei
2799.99 lei
2199.99 lei
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat

Descopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Salata sanatoasa cu piept de pui, ou fiert si legume. Reteta rapida si gustoasa

Salata sanatoasa cu piept de pui, ou fiert si legume. Reteta rapida si gustoasa

Incearca reteta noastra de salata sanatoasa cu piept de pui, ou fiert, cascaval si legume proaspete. Perfecta pentru o masa...

Salata sanatoasa cu piept de pui, ou fiert si legume. Reteta rapida si gustoasa
Supa chinezeasca de creveti cu taitei

Supa chinezeasca de creveti cu taitei

Supa chinezeasca de creveti cu taitei
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise