De multe ori, pe ambalajele de la produsele din carne congelata sta scrisa recomandarea de a nu recongela produsul. Asta inseamna ca, odata decongelat, carnea nu trebuie recongelata sub nicio forma, ci este mai bine sa-o preparam termic si, daca nu o consumam in acel moment, sa o depozitam in frigider, in vederea unui consum ulterior. Recongelarea carnii nu este recomandata din doua motive:
Prin congelarea carnii, bacteriile de pe ea nu mor, ele doar intra intr-o stare de letargie, care nu le mai permite sa se inmulteasca sau sa altereze carnea.
Prin dezghetarea carnii, bacteriile se trezesc si incep din nou sa se multiplice. Daca dezghetarea are loc la temperatura camerei, bacteriile se vor inmulti mai repede. De aceea se recomanda ca dezghetarea sa fie facuta in frigider.
Asadar, la fiecare decongelare calitatea igienica a produsului scade si apare riscul unei contaminari. Intre bacteriile care se pot afla pe suprafata carnii se numara: Salmonella, Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens si Clostridium botulinum. Toate ne pot pune in sanatatea in pericol.
Daca recongelam carnea, numarul mare de bacterii de pe suprafata ei (mai mare decat la prima congelare) va fi pastrat si se va amplifica la urmatoarea dezghetare. Si tot asa.
2. Calitatea carnii scade cu fiecare recongelare
In timpul procesului de congelare, daca se formeaza cristalele mari de gheata, acestea distrug peretii fibrelor musculare. Astfel, la decongelare se pierde multa apa din carne. In acelasi timp, la decongelare sunt eliberate si saruri care fac fibrele musculare sa se scurteze si sa devina mai atoase.
Astfel, in urma procesului de recongelare, carnea va deveni mai atoasa si mai lipsita de gust. In plus, printr-o mai mare pierdere de apa se va pierde si din calitatea nutritionala a carnii.
Incearca reteta noastra delicioasa de prajitura cu foi de cacao, crema fina de zmeura si glazura de ciocolata. Un desert...
Prajitura cu foi de cacao, crema de zmeura si glazura de ciocolata. Reteta delicioasa si aromataReteta de ciorba de gaina cu taitei de casa. Ciorba de gaina cu taitei de casa reteta simpla si gustoasa. Reteta de zama de...
Ciorba de gaina cu taitei de casaPapricas de pui cu galuste de faina. Se curata, se spala bine carnea (eu am dezosat pieptul si i-am înlăturat pielea), se...
Papricas de pui cu galuste de fainaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii