De asemenea, capsunile sunt printre primele fructe proaspete ale primaverii, ceea ce le transforma in surse excelente de remineralizare si revitalizare pentru organismul uman pus la incercare de lunile de iarna.
O portie de capsuni (aproximativ 160 de grame) contine:
Calorii: 50
Proteine: 1 gr
Carbohidrati: 11,65 gr
Fibre: 3,81 gr
Calciu: 23,24 mg
Fier: 0,63 mg
Magneziu: 16,60 mg
Fosfor: 31,54 mg
Seleniu: 1,16 mg
Vitamina C: 94,12 mg
Acid folic: 29,38 mcg
Vitamina A: 44,82 mg
Bune pentru inima
Nu degeaba au capsunile forma de inima, se pare ca aceste fructe au un efect extrem de benefic asupra inimii, iar consumul periodic de capsuni scade riscul unui atac de cord cu pana la 32%, conform unui
studiu realizat la Harvard.
In acelasi timp, anti-inflamatorii si fibrele pe care le contin capsunile reduc nivelul de colesterol, prevenind astfel bolile de inima.
Lupta impotriva cancerului
Printre antioxidantii pe care ii contin capsunile se numara si luteina, zeaxantina si acidul elagic. Toti antioxidantii din fructele proaspete actioneaza impotriva celulelor canceroase, insa studii recente au aratat ca acidul elagic ar fi cel mai eficient in aceasta lupta.
sursa foto: welcomehomejane.deviantart.com
Persoanele care consuma capsuni au o vedere mai buna
Continutul mare de vitamine (mai ales cel de vitamina A) imbunatateste corneea si retina si, in acelasi timp, protejeaza ochiul si impotriva radiatiilor solare.
Totodata, anti-inflamatorii si antioxidantii pe care-i contin capsunile previn aparitia cataractei.
Chiar daca citricele sunt cunoscute ca fiind cea mai buna sursa pentru vitamina C, capsunile sunt si ele o sursa excelenta pentru aceasta vitamina care mentine tinere tesuturile si vasele de sange din jurul ochilor.
Bune pentru oase
Pentru ca au foarte mult magneziu, capsunile sunt extrem de bune pentru sistemul osos. De asemenea, pe langa magneziu, capsunile mai sunt bogate si in calciu, potasiu si vitamina K. Acest cocktail de vitamine si minerale ajuta la dezvoltarea si sanatatea oaselor si a dintilor.
Persoanele care consuma des capsuni sunt mai putin predispuse sa faca osteoporoza, carii sau sa aiba oase fragile.
Un lucru mai putin stiut este ca din capsuni se poate face o pasta pentru albirea dintilor. Aceasta poate fi folosita inainte de periere, dimineata sau seara.
sursa foto: imgkid.com
Lupta impotriva depresiei
Acidul folic pe care-l contin capsunile impiedica formarea homocisteinei, un aminoacid, care atunci cand este in exces inhiba producerea hormonilor fericirii: serotonina si dopamina - care sunt responsabili si de apetitul si odihna unei persoane.
Comentarii