Nota: pregatirea acestei retete se intinde pe durata a 3 zile, iar nivelul de dificultate este ridicat. Cu toate acestea, rezultatul final merita intregul sacrificiu.
470 gr faina
60 gr zahar
240 ml apa
1 lingura + 2 lingurite sare Kosher
1 lingura + 1 1/2 lingurita drojdie instant
1 ou mare
8 linguri unt moale (84% grasime)
1 lingura smantana
spray pentru gatit sau ulei
18 linguri unt nesarat moale
ulei de struguri cat este necesar
glazura (dupa preferinte) cat este necesara
zahar pentru decor (optional)
Pregatiti ganache-ul dorit. Gasiti
aici reteta.
Pregatiti aluatul de patiserie: Amestecati faina, sarea, zaharul, drojdia, apa, albusurile, untul si smantana cu ajutorul unui mixer. Amestecati pana la omogenizare, in jur de 3 minute,
Ungeti cu ulei sau spray pentru gatit un bol de marime medie si puneti aluatul in acest bol. Acoperiti aluatul cu folie de plastic si lasati la crescut pentru 2-3 ore sau pana cand isi dubleaza volumul.
Scoateti folia de plastic si framantati putin aluatul, aducand marginile in centrul sau, pentru a scoate cat mai mult din aerul din interior. Mutati aluatul pe o tava tapetata cu hartie de copt si formati un patrat de aproximativ 25 cm. Acoperiti cu folie alimentara si lasati la frigider peste noapte.
Pregatiti compozitia cu unt: Desenati un patrat de 18 cm pe o bucata de hartie de copt. Intoarceti foaia de copt, astfel incat untul sa nu atinga atinga suprafata desenata si adaugati untul in centrul patratului. Intindeti untul pe toata suprafata patratului, folosind o spatula. Lasati la frigider peste noapte.
Scoateti untul din frigider. Acesta ar trebui sa fie suficient de moale, incat sa poata fi scos de pe hartia de copt fara a se rupe. Daca nu este asa, folositi un sucitor pentru a-l face mai maleabil.
Scoateti aluatul din frigider si transferati-l pe o suprafata de lucru tapetata cu faina. Cu ajutorul unui sucitor, formati un patrat de aproximativ 2,5 cm grosime. Asezati untul in centrul aluatului si aduceti marginile aluatului peste compozitia de unt. Presarati faina deasupra si incepeti sa intindeti cu sucitorul incet aluatul, pentru ca untul sa patrunda in profunzimea acestuia. La final, trebuie sa obtineti un patrat de 50 cm. Folositi cat mai putina faina cu putina, pentru a evita intarirea cronutului.
Impaturiti aluatul in jumatate pe orizontata, avand grija sa aliniati marginile astfel incat sa obtineti un dreptunghi. Apoi, impaturiti aluatul vertical, obtinand un patrat cu 4 straturi de aproximativ 25 cm. Impaturiti in folie de plastic si dati la frigider pentru o ora.
Dupa o ora, scoateti aluatul din frigider si repetati pasii de mai sus. Impaturiti cu folie si lasati la frigider peste noapte.
Taiati aluatul: pe o suprafata acoperita cu putina faina, intindeti aluatul intr-un patrat de aproximativ 40 cm, cu o latime de 1,5 cm. Transferati-l pe o tava tapetata cu hartie de copt si dati la frigider pentru o ora.
Folosind o forma rotunda de 9 cm, formati 12 cercuri. Cu o forma de 2,5 cm, decupati centrul fiecarui cerc. Puneti-le intr-o tava tapetata cu hartie de copt la distanta una fata de cealalta. Acoperiti cu folie de plastic si lasati inca 2 ore la crescut.
Puneti uleiul de struguri intr-o tigaie incapatoare si lasati-l pe incins pana in jurul temperaturii de 175 grade Celsius. Puneti cate 3 sau 4 cercuri in ulei si lasati-le la prajit cate 90 secunde pe fiecare parte. Lasati sa se raceasca inainte de a le umple.
Pregatiti glazura care corespunde cel mai bine cu tipul de ganache ales de voi. O reteta pentru glazura gasiti aici.
Dati fiecare Cronut prin zahar pudra (pe care il puteti aroma dupa propriul gust - cu aroma de vanilie, de portocala, cu sirop de artar).
Mixati ganache-ul pe care l-ati pregatit anterior pana capata o consistenta fina si pufoasa. Cu ajutorul unui pos cu sprit subtire, umbleti fiecare Cronut cu crema.
Comentarii