In primul rand, trebuie sa stiti ca pentru orice friptura pe care o pregatim la gratar (dar nu numai) trebuie sa pregatim prima data gratarul. Asadar, iata ce trebuie sa faci:
1. Mentine gratarul fierbinte.
2. Pastreaza curat gratarul.
3. Unge gratarul cu ulei, pentru a evita lipirea fripturii.
Acum ca am pregatit gratarul, iata care sunt cele 4 reguli pentru un piept de pui perfect de fiecare data:
Poti opta pentru un mix de ierburi si condimente care sa formeze o crusta delicioasa. Acest amestec poate fi uscat (cu condimente uscate) sau umed (cu otet, ulei sau bere). Un astfel de mix poate schimba in mare masura gustul pieptului de pui. Pentru o savoare mai intensa, lasati pieptul de pui la macerat o ora sau doua inainte de a-l pune pe gratar.
De asemenea, poti folosi o glazura pentru pieptul tau de pui. Aceasta consta, in general, dintr-un amestec de ulei sau unt, un indulcitor (precum zaharul brun sau mierea) si putin alcool (precum romul sau bourbonul).
2. Saramura mentine pieptul de pui suculent
Saramura este o solutie pregatite din sare si apa ce ajuta la fragezirea carnii. Formula de baza este 1 lingura de sare, o lingura de zahar sau alt indulcitor (optional) pentru 230 ml apa. Se pot adauga si alte arome, precum usturoi sau chiar cafea. De obicei, carnea se tine la macerat intre 2 si 3 ore.
In momentul in care friptura este mai subtire, de aproximativ 5 mm grosime, timpul de pregatire va fi mai scurt, iar carnea nu va avea timp sa se usuce. Acest mod de preparare poarta denumirea de tehnica paillard. Atunci cand pregatim file de pui paillard nu este nevoie sa folosim saramura, doar cateva condimente simple: sare, piper, usturoi, putin suc de lamaie si neaparat, ulei de masline. Uleiul de masline va impiedica friptura sa se lipeasca de gratar si o va face suculenta.
4. Pieptul de pui pregatit sub caramida
Metoda de baza a acestei tehnici este sa imbraci o caramida in folie de aluminiu si sa o pui peste pieptul de pui pe gratar. Caramida actioneaza in 3 moduri: face carnea mai compacta, astfel incat se va gati uniform, preseaza carnea pe gratar, astfel incat carnea va capata acel aspect caracteristic de friptura la gratar, ajuta la mentinerea carnii suculente prin acoperirea partiala a sa. Daca nu aveti la indemana o caramida, puteti folosi o tigaie de fonta.
Voi ce alte trucuri cunoasteti pentru o ca pieptul de pui sa va iasa delicios? :-)
Comentarii