(P) Cum sa pastram si cum mancam legume gustoase si iarna ?

(P) Cum sa pastram si cum mancam legume gustoase si iarna ?

Cum se păstrează legumele pentru iarnă, cum se fac conserve autentice și gustoase pentru a fi consumate în sezonul rece și cum putem consuma legume gustoase chiar și iarnă? Vom vedea, în acest articol tot ceea ce trebuie să cunoaștem despre legumele consumate iarnă.

Legumele și leguminoasele sunt surse excelente de proteine naturale și sunt foarte energice. Pe timpul iernii pot fi folosite la prepararea supelor, dar și a altor preparate. Pe piață există legume și leguminoase deja pregătite și gata pentru a fi mâncate, dar sunt pline de sare și conservanți, și cu siguranță nu au o aromă excelentă. De aceea, prepararea conservelor de legume și leguminoase acasă este o modalitate excelentă de a economisi bani și, mai ales, de a te bucură de un produs autentic, sănătos și gustos, chiar și pe timpul iernii. Sezonul legumelor și leguminoaselor este vara: între iunie și august se culeg, de fapt, cele mai bune, dar multe din acestea au fost întotdeauna asociate cu iarnă. Din acest motiv, vara este momentul potrivit pentru a cumpăra cele mai gustoase legume și leguminoase proaspete și pentru a le conservă pentru iarnă. Să descoperim câteva tehnici de conservare.

De exemplu, dacă ai cumpărat leguminoase încă în păstăi, golește-le, spală-le rapid în apă rece, fără a le lăsă prea mult în apă. Dacă ai ales să le cumperi deja scoase din păstăi, spăla-le oricum, în timp ce cele uscate trebuie scufundate în apă câteva ore (cel puțin 8) și spălate după ce și-au recăpătat puțin hidratarea. Leguminoasele pot fi păstrate atât fierte, cât și crude.

Dacă vrei să le gătești, știi că leguminoasele își dublează greutatea, așa că cu 500 de grame de leguminoase crude vei obține un kilogram de leguminoase fierte. Nu le săra pentru că vei risca să le întărești, ci aromatizează-le cu arome precum rozmarin, piper negru și salvie. Sarea fină trebuie adăugată întotdeauna la sfârșit. Acestea trebuie fierte cu grijă, cel puțin o ora, eventual într-o oală de ceramică. Odată gata, trebuie lăsate la răcit și puse în borcane de sticlă sterilizate, iar apoi, dacă dorești, poți trece la a două sterilizare cu borcanele pline și bine închise. În acest fel, acestea sunt imediat gata pentru a fi savurate. Leguminoasele și legumele fierte pot fi congelate, mai degrabă decât puse într-un borcan. În acest caz, este indicat să folosești recipiente și nu pungi, pentru congelare.

Dacă nu vrei să gătești leguminoase, le poți păstra crude, spălate și bine uscate, la congelator, atât în recipiente ermetice, cât și în pungi de congelare, aproximativ trei luni. În acest fel, poți găti leguminoase doar când ai nevoie de ele. Nu exagera cu porțiile de congelat, astfel încât nu vei riscă să te trezești cu leguminoase decongelate pe care nu intenționezi să le consumi.

În fine, dacă vrei să păstrezi câteva leguminoase uscate, procedează astfel: spală-le și usucă-le cu grijă, apoi pune-le la soare timp de trei zile, având grijă să le bagi în casă când a apus soarele, lăsându-le înfășurate toată noaptea în o cârpă de bumbac. Nu trebuie să congelezi sau să ambalezi leguminoasele uscate în vid. Păstrează-le într-un recipient ermetic. Leguminoasele uscate, înainte de a fi gătite, se vor lăsa în apă câteva ore. Acestea sunt câteva idei despre cum mancam legume gustoase si iarna.

Putem distinge două tipuri de legume de iarnă: cele care se plantează la sfârșitul toamnei, care urmează să se nască și să se dezvolte la sfârșitul iernii, până când ajung la maturitate primăvara (de exemplu mazăre, fasole, ceapă și usturoi) și cele care sunt plantate vara și recoltate în timpul iernii (cum ar fi varză, prazul și feniculul). Există și unele plante perene precum rubarbă și anghinarea care rămân pe câmp tot anul, inclusiv iarnă.

Dar știai că sunt și legume care se pot recolta chiar și în timpul iernii? Desigur, trebuie protejate, dar asta nu înseamnă că nu cresc. Să vedem câteva exemple:

Fenicul și praz. Semănate vara, feniculul și prazul sunt legume care rezistă bine toamna și ajung la sfârșitul cultivării în timpul iernii, gata de recoltat. Frigul excesiv, însă, poate deteriora planta, așa că ai grijă de primele înghețuri.

Leguminoase. Unele leguminoase pot fi semănate între octombrie și noiembrie, pentru a avea recolta primăvara târzie, în special fasolea și mazărea sunt potrivite pentru semănatul de toamnă.

Varză. Există multe soiuri care se pretează bine pentru semănatul de vară și vor fi recoltate între octombrie și decembrie. Cele mai rezistente la frig sunt varza și varza neagră deToscana sau Kale. Acestea sunt cele mai potrivite tipuri pentru grădina de legume de iarnă. Cultivarea verzei și a altor plante similare este una dintre cele mai populare îndeletniciri pentru lunile reci.

Morcovi, ridichi, sfeclă roșie, țelină, pătrunjel, spanac. Mai există și alte legume care sunt tolerante la climatele aspre, caracterizate printr-un ciclu de cultură destul de scurt, care poate fi recoltat la sfârșitul toamnei, până iarnă în climatul temperat.

Dovleac. Dovlecii se culeg toamna (septembrie/noiembrie), chiar înainte de înghețuri. Dovleacul este o legumă care se poate păstra timp îndelungat, chiar șase luni, iar din acest motiv este ideal pentru consumul de iarnă din punct de vedere al sezonalității. La nivel de cultivare în grădină, însă, este o plantă de vara, care are nevoie de căldură și este deteriorată de prea mult frig.

Prin urmare, frigul nu este neapărat un factor negativ, deși pentru majoritatea legumelor rămâne o problemă. Pe de altă parte, trebuie avut în vedere protejarea anumitor legume și leguminoase de îngheț. Serele, mulcii și folia de mulcire pot fi de mare ajutor.

În concluzie, putem avea și iarna legume sănătoase și gustoase. Trebuie doar să știm ce anume trebuie să facem.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gogosi de post

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Reteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise