Este important sa mentineti un echilibru in dieta si sa faceti alegerile potrivite in legatura cu ceea ce mancati. Fiecare persoana are nevoie de anumite alimente si este important sa alegem mancaruri sanatoase care ne si plac.
Asa ca am creat un ghid simplu cu principiile unei nutritii sanatoase.
Zece sfaturi pentru un stil de viata sanatos
• Creati un echilibru in viata proprie - relatii sanatoase, o cariera satisfacatoare, activitate fizica regulata, toate acestea afecteaza alegerile in materie de mancare pe care le facem.
• Tineti minte ca moderatia si marimea portiei sunt importante - regula este ca daca mananci sanatos in 90% din timp, restul de 10% poti dedica oricarui tip de mancare care iti place, chiar daca nu e sanatoasa.
• Beti apa - corpul este format de 75% apa, asa ca trebuie hidratat cum se cuvine.
• Mancati o varietate fructe si legume (in special legume cu foi verzi, ca salata) si carbohidrati din cereale intergrale precum orezul brun, bulgur si mei.
• Optati pentru carne slaba sau de pasare si produse lactate fara grasimi sau cu putine grasimi.
• Selectati mancaruri sarace in grasimi saturate sau uleiuri hidrogenate.
• Pastrati totalul de grasimi la 20-35% de calorii, cu cele mai multe grasimi venind surse polisaturate si monosaturate precum uleiurile vegetale precum uleiuri vegetale, avocado, nuci, seminte si peste.
• Nu adaugati mai mult de o lingura de sare pe zi la mancarurile gatite.
• Obisnuiti-va sa cititi etichetele mancarii ambalate - sa stii ingredientele si caloriile pe care le are un produs te va ajuta sa iei decizii informate asupra a ceea ce cumperi si mananci.
• Mancati mai putin zahar si alimente procesate si tintiti catre o dieta bogata in mancaruri proaspat gatite.
Ce ar trebui sa consumati zilnic:
Cereale integrale: Mancati 140 - 224 g de cereale integrale zilnic. Acestea includ faini din cereale integrale, ovaz, porumb, bulgur, orez brun. O felie de paine sau o jumatate de cana de orez, paste sau ovaz sunt echivalentul a 28 de grame de cereale integrale. Evitati fainile albe rafinate.
Legume: Consumati cel putin trei portii pe zi de legume colorate. Crude sau usor gatite (fierte la aburi sau sotate) sunt cele mai bune. 30-60 g de legume inseamna o portie.
Fructe: Consumati cel putin o cana de fructe pe zi, in mod special fructe bogate in vitamina C precum citricele si fructe bogate in atioxidanti precum fructele de padure. Din nou, crude sunt cele mai bune si bogate in substante nutritive. Un mar mediu inseamna o portie/cana.
Lapte: Adultii ar trebui sa consume trei portii pe zi de lactate bogate in calciu precum lapte, iaurt sau branza, toate degresate. O portie inseamna o cana cu lapte sau iaurt sau 45 g de branza naturala. Daca nu puteti consuma lactate, puteti lua calciu din legume cu frunze inchise la culoare (precum broccoli, napi si bok choy) sau migdale.
Proteine: Pentru un consum adecvat de proteine, consumati intre 140 si 168 g de carne slaba, de pasare sau peste pe zi. Ouale, nucile, semintele, fasolea uscata si mazarea (sau lintea) aduc si ele nutrienti si pot inlocui carnea.
Tort cu crema de ciocolata si rom – un desert rafinat, cu blaturi pufoase de cacao, insiropate cu caramel aromat, crema...
Tort cu crema de ciocolata si rom. Un desert aromat si delicios, perfect pentru orice ocazieSalata de cartofi cu oua – o reteta simpla, gustoasa si rapida, perfecta pentru orice masa. Preparata din ingrediente...
Salata de cartofi cu oua. Reteta simpla, si gustoasa, foarte simplu de preparatO reteta simpla, rapida si sanatoasa de salata de morcovi cu iaurt si usturoi. Perfecta ca garnitura alaturi de peste, carne,...
Salata de morcovi cu iaurt si usturoi. Reteta simpla, rapida si sanatoasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii