Feniculul este o planta originara din zona Mediteranei si este raspandita in toate tarile de pe glob, fiind cunoscuta si ca planta medicinala, si ca leguma.Grecii l-au considerat ca pe un medicament, dar si ca produs alimentar, iar romanii l-au apreciat mai mult ca pe un condiment. De asemenea, ei au facut un extract de fenicul pentru a trata boli oculare, in special cataractele. Italienii au introdus feniculul si in Statele Unite, unde acum este cultivat pentru export. Bulbul de fenicul de California este de marimea unui grapefruit, pe cand bulbul feniculului din Italia sau Belgia este cu mult mai mic.
(Un articol de Maria Vekas)
Ca leguma, feniculul se cultiva pentru frunzele sale ce aromatizeaza salate, ca, de exemplu, cea de castraveti, varza si, in general, salatele de cruditati. In bucataria italiana si frantuzeasca este utilizat ca ingredient pentru sosuri. Dar de la fenicul se foloseste si tulpina si bulbul, astfel ca, in afara de salate, poate fi consumat alaturi de branza, se poate frige la gratar sau se poate servi in sos de rosii cu usturoi.
Inainte de preparare, trebuie spalat foarte bine si poate fi pastrat congelat sau in saramura.
Iata cateva retete pe baza de fenicul:
SALATA DE ROSII SI FENICUL
Ingrediente (4 portii):
2 bulbi mijlocii de fenicul, feliati, 1 ceapa taiata felii subtiri, 2 rosii taiate sferturi, 8 frunze de salata verde
Pentru sos: 2 linguri ulei de masline, 2 linguri otet de vin alb, 1 catel de usturoi , tocat fin, 1 lingurita menta proaspat toccata, sare, piper negru proaspat macinat
Mod de preparare:
Intr-un castron de salata se amesteca ingredientele pentru sos. Se adauga feniculul, ceapa, rosiile si se amesteca. Se serveste pe pat de frunze de salata verde.
FENICUL CU PARMEZAN
Ingrediente (6 portii):
2 bulbi mari de fenicul, 2 cani de apa, 3 linguri granule de Secretul gustului, 3 linguri unt sau margarina, ½ ceasca pesmet, 1 lingurita oregano uscat, ½ lingurita piper negru macinat, ½ ceasca de lapte sau smantana, 3 linguri parmesan ras, 3 linguri amidon alimentar (de porumb), ½ lingurita boia de ardei, ¼ ceasca vin alb sec;
Mod de preparare:
Se preincalzeste cuptorul la 200*C. Se curate feniculul. Se taie tulpinile. Fiecare bulb se curata si se taie pe lungime, in sferturi.
Intr-o oala de dimensiuni medii se amesteca apa cu granulele de Secretul gustului.Se lasa sa dea in clocot si se adauga feniculul si se fierbe 10 minute.
Intr-o tigaie, se topeste untul sau margarina, se adauga pesmetul, oregano si piperul si se lasa pana pesmetul capata o nuanta maronie, se adauga parmezanul, se amesteca bine si se lasa deoparte.
Se strecoara feniculul si se ia ½ ceasca de lichid in care a fiert feniculul si se pune intr-o cratita. Se adauga smantana, amidonul alimentar si boiaua. Se amesteca si se fierb 2 minute. Se toarna vinul peste fenicul. Se acopera cu amestecul de pesmet si sosul de smanatana si se coace la cuptor 15 minute. Se garniseste cu frunze de fenicul.
SALATA NICOISE CU FENICUL
Ingrediente (6 portii):
6 bulbi de fenicul, 3 linguri ulei de masline, 2 linguri suc de lamaie, ½ lingurita zahar, ½ lingurita busuioc tocat, 2 linguri ceapa verde tocata, 1 rosie,taiata bucati mai mari, 1/3 ceasca de masline coapte, taiate in doua;
Mod de preparare:
Se taie tulpinile feniculului, iar bulbii de fenicul, dupa ce se curata, se taie in doua, pe lungime, apoi se feliaza. Se pune feniculul intr-o crataita cu atata apa cat sa il acopere si se fierbe 10 minute, se scurge si se pune deoparte.
Intr-un castron, se amesteca bine uleiul de masline cu sucul de lamiae, zaharul si busuiocul .
Se pune feniculul scurs si racorit impreuna cu ceapa verde tocata intr-un bol si se acopera cu sosul de busuioc. Bolul se acopera cu o folie de aluminiu si se tine la frigider 30 de minute.
Chiar inainte de servire, se incorporeaza rosiile si maslinele.
FENICUL GRATINAT
Ingrediente (pentru 3 portii):
3 bulbi de fenicul, 3-4 linguri suc de lamaie, sare, 70g unt, 20g faina, 200 ml supa de legume, 200 ml smantana, 1 legatura de patrunjel, 100-150g. cascaval dulceag (schweitzer, emmentaler), 300g.sunca de Praga;
Mod de preparare:
Feniculul se spala, i se taie tijele şi un pic din cotor, partea verde se pune deoparte. Se taie pe lung fiecare bulb, apoi se feliaza. Intr-o oala se topeste o lingura de unt, se adauga feliile de fenicul, se sareaza si se stropesc cu zeama de lamaie. Se fierb 20 de minute in cratita acoperita.
Se prepara un sos Bechamel: se topeste ½ din cantitaea de unt ramasa intr-o alta craticioara. Se adauga faina, amestecand si lasand-o cat sa se umezeasca, apoi se toarna supa si smanana. Cu un tel se amesteca bine sa se omogenizeze, se da in clocot si se lasa pe foc mic, timp de 15 minute, amestecand mereu.
Se incalzeste cuptorul la 200° C .
Patrunjelul si verdeata de fenicul se toaca si se adauga la sos, se potriveste de sare, daca este nevoie.
Cascavalul (schweizer-ul) se da pe razatoarea mare. Sunca se taie in fasii.
Vasul de Jena) se unge cu restul de unt. Se captuseste fundul vasului cu fasiile de sunca. Peste ele se asează feniculul, se toarna sosul si se presara cascavalul. Se pune in cuptorul preincalzit si se coace aproximativ 20-25 de minute.
Descopera reteta simpla de biscuiti crapati cu ciocolata sau chocolate crinkles. Un deliciu ciocolatos, cu o textura moale in...
Reteta de biscuiti crapati cu ciocolata sau chocolate crinkles. Deliciu ciocolatos si usor de preparatKaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie. Un mezel natural de casa fara afumare, extrem de...
Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosieRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii