Consumul de lichide pentru o hidratare optima – O prioritate in mentinerea sanatatii

Apa este o componenta importanta al corpului uman. Buna functionare a organismului, mentinerea sanatatii si starea de bine depind in mare masura de cantitatea si calitatea lichidelor consumate. Aceasta relatie se manifesta si mai intens in perioada de vara, cand temperaturile crescute favorizeaza pierderile de lichide prin transpiratie.  De aceea, mai ales in aceasta perioada a anului, hidratarea corespunzatoare este esentiala!

Consumul de lichide pentru o hidratare optima – O prioritate in mentinerea sanatatii

Daca in conditii normale de temperatura si miscare cantitatea optima de lichide ce trebuie consumate este de aproximativ 2 litri pe zi, in perioada de vara cantitatea poate creste la 3-4 litri pe zi sau chiar mai mult daca se desfasoara si o activitate fizica intensa. Lipsa unui consum adecvat de lichide determina deshidratare, care in functie de gradul de severitate si durata duce la alterarea starii generale, scaderea capacitatii de activitate fizica, ameteli, tulburari de memorie, judecata si comportament, stari de confuzie, dureri de cap, litiaza renala si poate cel mai grav, cresterea riscului de producere a unor accidente vasculare cardiace sau cerebrale.

Necesarul de apa al organismului este reglat prin mecanisme nervoase si hormonale extrem de complexe, ce includ rinichii, sistemul nervos, glandele sudoripare si salivare, sistemul cardiovascular. Senzatia de sete este cea care atentioneaza asupra nevoii de lichide a organismului, dar nu intotdeauna este suficient, de multe ori fiind nevoie de programarea unui consum regulat de lichide.

Varstele extreme, respectiv varstnicii si copii, sunt mai vulnerabile in lipsa unei hidratari corespunzatoare, motiv pentru care o atentie speciala trebuie acordata acestor persoane.

Necesarul de apa al organismului se acopera in proportie de 20-30% din alimente, restul fiind adus de bauturi. Alimentele cu cantitati mari de apa sunt fructele si legumele, laptele si produsele lactate. Pentru o buna hidratare se recomanda consumul de fructe si legume, care pe langa apa aduc si multe vitamine si minerale si consum de lichide, reprezentate in principal de apa, in orice forma (naturala, minerala si carbogazoasa) si provenita din surse sigure. In completare, in functie de preferinte, pot fi consumate si alte tipuri de lichide cum sunt bauturile lactate, iaurturi, supe, ceai, cafea sau bauturi cu cofeina si o varietate mare de sucuri (naturale, carbogazoase, indulcite natural sau cu aspartam).

Asigurarea unei varietati in consumul de lichide este benefica pentru asigurarea unui aport suplimentar de substante nutritive, nu doar de apa, evitandu-se astfel si eventualele pierderi de minerale. Nu se recomanda insa consumul de alcool, mai ales in exces, care nu asigura hidratare si are efecte negative asupra organismului. Persoanele care au o activitate fizica intensa necesita cantitati mai mari de lichide, iar sportivii trebuie sa urmeze un plan adaptat de hidratare, in functie de activitatea depusa si la recomandarea specialistilor nutritionisti in domeniu.

Conf. Dr. Gabriela Roman

Medic primar Diabet, Nutritie, Boli metabolice

UMF “Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca

Centrul Clinic de Diabet, Nutritie, Boli metabolice, Cluj-Napoca

Referinte:

-Joanne Slavin, Beverages and body weight: challenges in the evidence-based review process of the Carbohydrate Subcommittee from the 2010 Dietary Guidelines Advisory Committee. Nutrition Reviews, 2012, 70 (suppl. s2): S111–S120

- Barry M. Popkin, et al. Water, Hydration and Health. Nutr Rev. 2010 August ; 68(8): 439–458

- http://www.europeanhydrationinstitute.org

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gogosi de post

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Reteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise