Cat timp poti pastra o sticla de vin dupa ce ai desfacut-o

Sticlele de vin pot sa fie pastrate zeci de ani, crescandu-le astfel valoarea. Insa, odata deschise, continutul acestora se poate altera in doar cateva zile.    Este o problema pentru toti iubitorii de vinuri. Dupa ce ai deschis o sticla de vin bun, scump, si savurezi un pahar, ti-ai dori sa pastrezi restul pentru o alta zi / saptamana. Insa, aproape intotdeauna, al doilea pahar are un gust acru si neplacut.   

Cat timp poti pastra o sticla de vin dupa ce ai desfacut-o

Aerul este cel care strica vinul. De la primul contact cu aerul, vinul incepe sa se oxideze.

Este, daca vrei, aceeasi reactie chimica care face ca un mar taiat pe jumatate sa se inegreasca. La vinuri, indiferent de culoare, efectul este de acrire, de transformare in otet.

Daca o sticla de vin deschisa este lasata la temperatura camerei, buchetul va fi compromis in doar o zi. Si, chiar daca o pui la frigider, vinul isi va schimba radical gustul in doar 2-3 zile.

Pentru a nu risipi vinul, o solutie ar fi sa bei intreaga sticla in aceeasi seara. Dar este posibil foarte posibil ca urmatoarea zi sa nu mai fie atat de placuta si sa nu-ti mai doresti sa repeti figura.

In schimb, exista o solutie mult mai buna si avantajoasa: vidarea sticlei de vin. Prin acest procedeu, tot aerul este scos din sticla de vin si procesul de oxidare este incetinit in mod seminficativ. Astfel, sticla de vin, chiar daca a fost desfacuta, poate fi pastrata mult mai mult timp (intre 10 - 15 zile) si-si pastreaza acelasi gust.
Alti inamici ai calitatii vinului sunt: temperatura si lumina.

Pentru cele mai bune rezultate, dupa ce videzi o sticla de vin, aceasta trebuie pastrata intr-un loc racoros si ferit de lumina.

Pentru vidarea sticlelor de vin pot fi folosite aparatele Food Saver si dopurile de vidare.

Sursa foto: inlander.com

Sursa articol: foodsaver.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gogosi de post

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Reteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise