In Romania, ziua de 20 decembrie este cunoscuta sub denumirea de Ignat si este ziua in care se sacrifica porcul din carnea caruia se fac preparatele pentru mesele dedicate sarbatorilor de iarna. Dar ce este, de fapt, Ignatul si de ce se sacrifica porcul in aceasta zi?
O parte din moastele sale se afla in Catedrala episcopala din Galati, la Schitul Darvari din Bucuresti si la Manastirea Tismana.
Legatura este sugerata si de semantica numelui: ignis = foc. Astfel, sacrificarea animalului in aceasta zi presupune si trecerea acestuia prin foc.
Animalul sacrificat, porcul, este un simbol vechi al norocului, belsugului si fertilitatii. El devine o emblema a sarbatorii si chiar a patronului ei crestin.
- Taiatul porcului, activitate la care participa intreaga familie, era supus unor restrictii rituale complexe: porcii se taiau in zorii zilei sau dimineata; animalul era stropit cu apa sfintita si asezat cu capul spre rasarit; pe frunte sau pe ceafa se cresta cu cutitul o cruce pe care se presara sare; din carne se pastra cate o bucata de carne care se daruia Sf. Ignat.
- In ziua lui Ignat e bine sa vezi sange, ca sa fii ferit de boli. Cine nu are porc trebuie sa taie macar o gaina.
- Copii se manjesc cu sange de porc pe frunte ca sa fie rumeni si sanatosi tot anul.
O reteta simpla si gustoasa de chiftelute aperitiv, perfecte pentru orice ocazie speciala sau o simpla petrecere in familie....
Chiftelute aperitiv - reteta simpla si gustoasa pentru orice ocazieCeapa verde o curatam, o taiem rondele, ceapa uscata o curatam si o tocam marunt.
Ciorba de fasole cu rasol si costita afumataRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii