1. Pregatirea
In primul rand, este foarte important sa citim integral reteta pe care dorim sa o urmam inainte de a ne apuca de gatit; in acest fel, vedem toti pasii de pregatire, verificam daca avem toate ingredientele necesare si/sau echipamentul potrivit. La fel de important pentru a economisi timp in bucatarie este sa strangem si sa pregatim toate ingredientele dinainte de a ne apuca sa gatim.
2. Congelarea surplusului de mancare
Tavitele pentru gheata pot avea mai multe intrebuintari; puteti congela cu ajutorul lor diferite piureuri de fructe sau legume, verdeata si tot felul de sosuri, astfel incat sa le puteti folosi oricand aveti nevoie de ele si veti economisi timp important.
Unul dintre cele mai importante aspecte care tin de eficienta in bucatarie este multitaskingul sau planificarea. Daca trebuie sa fierbi legume, pune apa la fiert dinainte de incepi sa le tai; astfel, vei economisi timp. De asemenea, este indicat sa preincalzesti din timp cuptorul in cazul in care reteta prevede acest lucru. Atentia la detalii ne ajuta sa economisim timp!
4. Foloseste un cronometru
Fiecare dintre noi are o notiune diferita asupra timpului, iar acest lucru nu este benefic pentru mancarurile noastre. Cel mai indicat este sa ne uitam la ceas sau sa folosim un cronometru pentru a sti exact cat timp trebuie sa gatim mancarea.
5. Concentreaza-te pe cat mai putine preparate
Internetul este plin de retete apetisante, insa nu este recomandat sa pregatiti mai mult de doua sau trei retete pentru o masa, chiar mai putine pentru cei aflati la inceput in bucatarie. Atunci cand pregatim pentru prima data o reteta, avem nevoie de concentrare asupra pasilor de preparare pentru a fi siguri ca rezultatul este cel asteptat. De aceea, este mai complicat sa pregatim mai multe retete deodata (doar daca nu le-ati mai pregatit inainte).
6. Gatitul in cantitati mari
Gatitul in cantitati mari este o alta metoda eficienta de a economisi timp si energie. Puteti depozita surplusul de mancare in caserole pe care sa le introduceti in congelator si pe care le puteti savura mai tarziu.
O bucatarie ordonata este foarte importanta daca doriti sa economisiti cat mai mult timp cand gatiti. Daca fiecare ustensila si aliment isi are propriul loc, va fi mult mai usor sa le gasiti atunci cand aveti nevoie de ele. Pastrati la indemana ingredientele cel mai des folosite, precum sarea, piperul sau uleiul.
8. Fa curat in timp ce gatesti
Nu astepta sa se stranga un munte de vase murdare in chiuveta, ci curata suprafata de lucru si ustensilele in timp ce gatesti. Ai folosit mixerul si nu mai ai nevoie de el? Curata-l corespunzator si pune-l inapoi la locul sau. In acest fel, vei pastra suprafata de lucru mereu curata si vei economisi mai mult timp. In plus, iti vei multumi mai tarziu cand nu va trebui sa ai de-a face cu stresul de a spala o multime de vase dupa o masa copioasa.
Comentarii