5 sosuri de baza pe care trebuie sa stii sa le pregatesti

In secolul al XIX-lea Marie-Antoine Carême, un important chef de origine franceza, a definit cele mai importante 4 sosuri de baza ale bucatariei: sosul béchamel, sosul spaniol, sosul velouté si sosul german. Un secol mai tarziu, un alt chef francez, Auguste Escoffier adauga listei sosul olandez si sosul de rosii, eliminand sosul german. Lista imbunatatita de Escoffier este cea de care tinem cont si in zilele noastre.  

5 sosuri de baza pe care trebuie sa stii sa le pregatesti

Aceste 5 sosuri sunt considerate sosuri de baza ale bucatariei, ce trebuie cunoscute de toti cei care au o pasiune pentru acest domeniu. Cunoscand retetele pentru aceste sosuri, puteti crea retete si gusturi noi. Practic, daca cunoasterea acestor retete reprezinta punctul de plecare in arta culinara.
1. Sosul bechamel

Este cel mai simplu sos, pentru pregatirea sa fiind necesare doar lapte, faina si unt. Este folosit adesea in pregatirea pastelor. Pentru un gust mai intens, puteti folosi si usturoi sau ceapa in compozitia sa.

Ingrediente:

16 gr unt
16 gr faina
250 ml lapte
*cantitatea de sos este suficienta pentru o Lasagna

Mod de preparare:

Puneti untul intr-o cratita si lasati sa se topeasca. Cand se topeste, luati cratita de pe foc si adaugati faina, amestecand continuu.

Puneti cratita inapoi pe foc si adaugati laptele in fir subtire amestecand continuu. Se adauga sare si piper si se tine pe foc pana cand se ingroasa.
Reteta pentru inspiratie aici.

2. Sosul velouté

Foarte asemanator cu sosul bechamel, singura diferenta fiind ca laptele se inlocuieste cu supa. In functie de preferinte, puteti folosi supa de pui, vita sau peste. Este foarte potrivit pentru preparatele cu carne de pasare sau cele cu fructe de mare.

Ingrediente:

16 gr unt
16 gr faina
250 ml supa
Mod de preparare:

Puneti untul intr-o cratita si lasati sa se topeasca. Cand se topeste, luati-l de pe foc si adaugati faina, amestecand continuu.

Puneti cratita inapoi pe foc si adaugati supa in fir subtire amestecand continuu. Se adauga sare si piper si se tine pe foc pana cand se ingroasa.

Reteta pentru inspiratie aici.

3. Sosul brun spaniol (Espagnole)

Acest sos necesita un timp mai lung de pregatire, fiind un sos ce are la baza supa de oase de vita.

Ingrediente (pentru 10 portii):

2 kg oase de vita
1 morcov
1/2 radacina patrunjel
1/2 telina
1 ceapa mica
1/2 bouquet garni
25 gr unt
25 gr faina
1 l apa
sare
piper

Mod de preparare:

In cuptorul preincalzit, introduceti o tava in care ati pus oasele de vita si lasati-le la copt pentru o ora. Intre timp, spalati si curatati legumele, insa fara a le toca (se folosesc intregi). Scoateti oasele din cuptor si puneti-le intr-o oala alaturi de legume, bouquet-ul garni si adaugati peste ele 1 litru de apa. Fierbeti timp de o ora la foc mediu, pana cand apa scade la jumatate. Cand este gata, nu trebuie decat sa strecurati supa de oase.

In continuare, adaugati untul intr-o cratita si lasati-l la topit. Puneti faina peste untul topit si rumeniti-o la foc mic, amestecand continuu. Adaugati supa de oase de vita in fir subtire, amestecand continuu. Adaugati sare si piper dupa gust.

4. Sos de rosii

Cu totii am auzit de acest sos de rosii din retetele de paste sau de pizza, insa reteta nu este chiar atat de simpla pe cat ne place sa credem.
Ingrediente:

1 ceapa mica
5 linguri ulei masline
1 kilogram rosii fara coaja tocate marunt
sare
piper
Mod de preparare:

Intr-o cratita cu fund gros punem uleiul de masline si punem la foc mic pe aragaz. Imediat ce am adaugat uleiul, punem si ceapa. Cand ceapa s-a inmuiat, adaugam si rosiile taiate cubulete si lasam la foc mic timp de jumatate de ora sau pana obtinem un sos suficient de gros.

Reteta pentru inspiratie aici.

5. Sos olandez (Hollandaise)

Sosul olandez este un sos delicios, insa pregatirea sa poate fi putin dificila. Acesta este numai bun de servit alaturi de peste, fructe de mare, oua sau legume, fiind si cheia succesului pentru ouale Benedict.

Ingrediente (4 persoane):

4 galbenusuri
1 lingurita apa rece
100 gr unt
4 lingurite zeama de lamaie
sare
piper alb

Mod de preparare:

Se pune untul intr-o cratita si se topeste pana se obtine unt clarifiat. Se lasa sa se raceasca.
Intre timp, se separa galbenusurile si se bat cu o lingurita de apa rece cu telul pana cand se formeaza o spuma. Transferam bolul cu galbenusuri la bain marie si amestecam. Adaugam untul in fir subtire, amestecand continuu. La final, adaugam si zeama de lamaie si sarea si piperul.

Este bine sa se serveasca imediat ce a fost pregatit.

Reteta pentru inspiratie aici

Sursa foto: www.food52.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac cu nuca si migdale

Cozonac cu nuca si migdale

Cozonac cu nuca si migdale
Reteta de biscuiti crapati cu ciocolata sau chocolate crinkles. Deliciu ciocolatos si usor de preparat

Reteta de biscuiti crapati cu ciocolata sau chocolate crinkles. Deliciu ciocolatos si usor de preparat

Descopera reteta simpla de biscuiti crapati cu ciocolata sau chocolate crinkles. Un deliciu ciocolatos, cu o textura moale in...

Reteta de biscuiti crapati cu ciocolata sau chocolate crinkles. Deliciu ciocolatos si usor de preparat
Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie

Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie

Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie. Un mezel natural de casa fara afumare, extrem de...

Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise