Cercetatorii au studiat relatia dintre mancare si creier si au identificat 10 nutrienti care combat depresia si ne fac mai fericiti: calciu, fier, magneziu, acizi grasi Omega 3, vitamina B12, vitamina B 6, vitamina D, zinc, crom si acid folic. In continuare, vom vedea cum functioneaza fiecare dintre acestia si care sunt alimentele care ii contin.
1. Calciu
Calciul ajuta la mentinerea sanatatii oaselor si a vaselor de sange, reducand riscul aparitiei diabetului de tip 2. Un nivel scazut de calciu duce la aparitia depresiei. Se regaseste in multe alimente (chiar si in non-lactate), precum varza, iaurt si somon.
Cromul este o minerala care se regaseste in cantitati mici in organism, ajutand metabolismul si contribuind la reglarea insulinei si cresterea nivelului de serotonina din creier, ce ne ajuta sa avem o stare de spirit pozitiva. Se regaseste in broccoli, piept de curcan si cartofi.
Ajuta organismul sa creeze noi celule, contribuind si la regularizarea secretiei de serotonina. Serotonina ajuta la transmiterea mesajelor de la celulele nervoase, ajutand creierul sa indeplineasca o serie de functii, printre care si starea de spirit. Alimente care contin acid folic: spanac, sparanghel, avocado, varza de Bruxelles.
Fierul are un rol fundamental in organism, de la transportatul oxigenului la intarirea musculaturii. Un nivel scazut de fier duce la stari de oboseala si depresii. In general, deficienta de fier apare mai des in cazul femeilor decat al barbatilor. Se gaseste in soia, linte si fulgi de ovaz.
Magneziu este o minerala care are peste 300 de roluri in mentinerea si protejarea organismului. Deficitul de magneziu poate duce la stari de oboseala, iritabilitate, confuzii mentale si predispozitie la stres. Se gaseste in migdale, caju, alune si spanac.
Omega 3 este un acid gras esential cu un rol fundamental in sanatatea creierului. Organismul nu produce pe cale naturala Omega 3, asa ca este necesar sa il consumam din surse exterioare. Se gaseste in seminte de chia, somon, broccoli. spanac.
Vitamina B6 ajuta la producerea neurotransmitatorilor, ce ajuta la transmiterea mesajelor din creier in tot corpul. Deficitul de vitamina B6 duce la usoare animii, slabirea sistemului imunitar si depresie. Se regaseste in naut, ton,somon si piept de pui.
Vitamina B12 este un element esential care contribuie la crearea celulelor rosii si a nervilor. O cantitate insuficienta in organism duce la oboseala, gandire incetinita ,paranoia si depresie. Se gaseste in oua, carne si produse de origine animala.
Vitamina D ajuta la sprorirea producerii de celule, intarirea sistemuli imunitar si la protejarea oaselor. Studiile au aratat ca un nivel scazut de vitamina D este asociat cu depresia, fiind adesea cauzat de o expunere insuficienta la soare sau de o cantitate mult prea mica de alimente bogate in vitamina D. Se gaseste in somon, lapte si ciuperci.
Zincul se gaseste in aproape orice celula si joaca un rol esential in mentinerea unui sistem imunitar sanatos. Vegetarienii au nevoie de o cantitate mai mare cu 50% de zinc decat cei care consuma si carne. Zincul se regaseste in seminte de dovleac, seminte de susan, ciocolata neagra si stridii.
Comentarii