Din fericire, exista si solutii pentru aceste greseli. Iata care sunt acestea:
1. Nu cititi reteta in intregime inainte de a va apuca de gatit
Tuturor ni s-a intamplat cel putin o data asta: orbiti de entuziasmul de gati un preparat delicios, nu am apucat sa citim toata reteta inainte de a incepe si ne-am trezit la jumatatea procesului ca ne lipsesc anumite ingrediente si/sau ustensile. Indicat este sa citim reteta din scoarta in scoarta, sa verificam daca avem tot ce ne trebuie si abia apoi sa ne apucam de gatit.
Ei bine, am citit reteta, insa uneori simtim nevoia de a ne pune propria amprenta asupra preparatului. Si nu spunem ca inventivitatea nu este buna in bucatarie, doar ca trebuie sa o limitam uneori, mai ales atunci cand pregatim pentru prima data un fel de mancare sau suntem incepatori in bucatarie. Asadar, 40 minute la cuptor inseamna fix atat, fierberea la foc mic nu inseamna a da in clocot compozitia, s.a.m.d.
3. Decongelarea la temperatura camerei
Decongelarea alimentelor trebuie sa se realizeze treptat, fiind indicat sa lasam produsele congelate in frigider pana cand sunt complet dezghetate.
4. Folosirea cutitului gresit
Inainte de a alege cutitul pe care vrei sa il folosesti, gandeste-te la pentru ce ai nevoie de el. Ai de tocat verdeata sau trebuie sa te ocupi de dezosatul unui pui? Orice bucatar trebuie sa aiba un cutit al bucatarului, ce poate fi folosit atat pentru carne, cat si pentru legume, fructe sau tocat verdeata. Pe langa acesta, in bucatarie trebuie sa se regaseasca si un cutit zimtat, pentru taiat painea si un cutit pentru decojirea legumelor si fructelor.
5. Nu lasati tigaia sa se incinga
De cele mai multe ori, este mai bine ca tigaia sa se incinga prea mult decat sa nu fie incinsa suficient. In momentul in care adaugam alimentele intr-o tigaie rece cu ulei, preparatul nostru va fi imbibat in ulei si exista si riscul sa se lipseasca de tigaie.
6. Gatiti carnea direct din frigider
Fie ca vorbim despre carne de porc, vita, pui sau peste, aceasta nu trebuie niciodata pusa in tigaie sau pe gratar direct din frigider. In caz contrar, vom obtine o friptura facuta in exces pe margini dar nefacuta in interior.
7. Nu gustati mancarea in timp ce o pregatiti
Multi bucatari se bazeaza pe experienta si pe cantitati mai mult decat se bazeaza pe propriul lor gust, iar aceasta este printre principalele greseli facute in bucatarie. Mancarea trebuie gustata in timp ce se pregateste, pentru a putea corecta cu succes eventualele greseli.
8. Adaugarea de prea mult lichid pentru friptura inabusita
O alta greseala foarte des intalnita in bucatarie este faptul ca se adauga prea multa apa sau vin atunci cand se pregateste friptura inabusita. Trebuie sa luam in considerare ca nu pregatim friptura fiarta, ci inabusita.
9. Aglomerarea alimentelor in tigaie
Cu toate ca avem impresia ca in acest fel economisim timp, nu este deloc asa. Ba din contra! Daca avem mult prea multe legume intr-o tigaie, timpul de gatire va fi mai mare, si in plus, se vor inmuia si vor avea o consistenta lipicioasa. Cel mai bine este sa gatim legumele pe rand!
10. Incalzirea in exces a ciocolatei
De multe ori, se intampla sa uitam ciocolata la topit si sa obtinem o compozitie mult mai lichida decat trebuie. Cel mai bine este sa stam cu ochii pe ciocolata cat timp se topeste. Daca o topiti la microunde, este indicat sa o lasati perioade scurte de timp si sa o verificati la cateva secunde, pentru a fi siguri ca obtineti consistenta dorita.
Comentarii