Traditii de Craciun

In ceea ce priveste Craciunul, din punctul meu de vedere exista trei tipuri de traditii: cele omnivalabile, adoptate in principiu de toata lumea, cele regionale, adica traditiile pe care le tinem doar in anumite parti ale tarii si bineinteles traditiile fiecarei femilii in parte.

Traditii de Craciun

De ce sarbatorim Craciunul pe 25 decembrie? Ei bine, se pare ca Iisus nu s-a nascut in acea data, asa cum credeam cu totii, ci biserica a ales data de 25 decembrie ca si data a celebrarii Craciunului pentru a eclipsa sarbatoarea nasterii zeului Mithras, o sarbatoare pagana, care se desfasura in aceeasi perioada.

De ce ne sarutam sub vasc? Probabil ca raspunsul firesc ar fi « de ce nu ? » insa legenda spune ca in Scandinavia oamenii foloseau vascul pentru a o venera pe zeita dragostei, Frigga. Asociat cu acesta practica, vascul a devenit planta cu care ne decoram casuta de Craciun si sub care furam pupici de la cei dragi.

De ce e Poinsettia considerata Steaua Craciunului? Pentru ca planta, originara din Mexic, era considerata de localnici ca reprezentativa pentru Steaua din Betleem, care a condus Magii spre ieslea in care s-a nascut Iisus. De altfel, stiati ca frunzele rosii, mari ale plantei...sunt doar frunze, floarea fiind mica, galbena si ascunsa de frunzele pe care noi le asociem cu Craciunul?

Cine au fost primii care au impodobit brazii de Craciun? Traditia aceasta se pare ca am mostenit-o de la germani, care impodobeau brazii cu flori si beteala de hartie in preajma Craciunului, atat brazii din fata casei cat si cei de interior.

De unde si pana unde prescurtarea Xmas pentru Craciun? Pai, desi o consideram o prostie, se pare ca nu e...in limba greaca, Hristos se spune Xristos. Ulterior, de la acest cuvant, s-a ajus la folosirea abrevierii X in locul numelui lui Hristos. Asta se intampla in secolul XVI. De aici, prin inlocuirea lui “Christ” din “Christmas” s-a ajuns la prescurtarea Xmas.

Traditiile culinare legate de Craciun

Taiatul porcului. Cum sa fie iarna, iarna si Craciunul, Craciun, fara taiatul porcului? In copilarie participam frecvent la taiatul porcului, acum... cine sa mai tina porci si cine sa ii mai taie? Important de stiut insa, este cum sa alegem carnea de porc a pentru diverse retete. Capul si piciorusele de porc se folosesc indubitabil pentru prepararea “raciturilor” (piftii). O reteta foarte buna pentru racituri gasiti aici. Pieptul porcului are o carne grasa, numai buna pentru slanina fiarta cu boia, kaiser sau gratare suculente. Burta porcului este folosita in schimb pentru slanina subtire, de obicei foarte afumata, un deliciu alaturi de ceapa rosie, dar si pentru ciorbe. Pulpa de porc este cel mai des utilizata pentru prepararea baconului, a slaninutei afumate dar si pentru niste fripturi colosale. Antricotul de porc este ideal pentru snitele, cotlete si fripturi cu os, iar din spatele porcului se prepara deliciosul muschi file.

Turta dulce. Cel mai probabil, turta dulce este asociata cu Craciunul pentru ca e atat de condimentata si aromata incat este prajiturica ideala pentru iarna si implicit pentru Craciun. Anul acesta eu am hotarat sa infiintez o noua traditie de familie, si anume Casuta de turta dulce, care e atat de frumoasa si mai ales comestibila! M-am gandit la asta pentru ca an de an, poate fi o activitate amuzanta de facut in familie si acum ca e si bebe cu noi, sper sa o decoreze in anii urmatori el, cu bomboane, ciocolata si zahar. Abia astept!

Nu trebuie sa va ancorati de traditiile nimanui si nici sa adoptati traditii de Craciun in care nu credeti cu adevarat. Spiritul Craciunului, zic eu, e mai presus de orice traditie. Pentru mine, Craciunul inseamna Nasterea lui Iisus, si un prilej de a ne bucura ca a venit, ne-a invatat si s-a jertfit pentru noi.

Voi ce traditii aveti de Craciun ? Cum sarbatoriti Craciunul in familia voastra ?   

Teo's Kitchen

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise