Romanii sunt poate printre cei mai superstitiosi dintre popoare si nu trebuie sa ne mire ca multe dintre superstitiile gasite de noi prin lume se regasesc si la noi. Superstitiile din perioada Craciunului sunt unele pozitive si au legatura cu dorinta de a avea un an prosper.
In anumite zone din Anglia si Olanda, toata lumea trebuia sa prepare o prajitura asemanatoare unui cozonac necrescut. Acest lucru garanta faptul ca si anul viitor aceeasi oameni se vor intalni pentru a pregati prajitura.
In epoca victoriana, dupa ce aluatul prajiturilor se amesteca, ligheanul in care era pregatit era invartit pe masa de trei ori si cel care il pregatea isi punea o dorinta. Tot in aluat de puneau si monede de argint iar cel care le gasea urma sa aiba parte de bani tot anul.
Tot in Anglia, de Craciun, se prepara o placinta cu carne in care se adauga o moneda, un inel si un buton pentru camasa. Cel care gasea in placinta lui unul dintre aceste trei obiecte urmeaza sa aiba parte de bani (moneda), sa se casatoreasca ( inelul) sau sa fie promovat (butonul).
In Spania se pregateste o placinta cu fructe care se mananca in Ajunul Craciunului. Se crede ca daca refuzi sa mananci din placinta, vei avea ghinion tot anul. O bucata de placinta trebuie pastrata pentru a doua zi. Se crede ca vei avea noroc daca, mergand de la o cunostinta la alta, mananci tot mai multe bucati de placinta.
In Franta se spune ca in prima zi de Craciun nu trebuie taiat nimic dulce deoarece iti tai norocul.
La miezul noptii, intre Ajun si Craciun o superstitie spunea ca tinerii necasatoriti trebuie sa pregateasca o turta dulce. Acestia trebuie sa faca prajitura doi cate doi, in totala liniste si sa-si scrie initialele pe aluat inainte de pune turta in ulei. Dupa ce aceasta a fost pregatita, fiecare trebuie sa-si manance partea pe care sunt scrise initialele lui si (daca a pastrat linistea in tot acest timp), sa se duca la culcare cu spatele. In aceasta noapte, tanarul isi va visa viitorul.
In Austria se crede ca daca mananci o placinta cu mere in Ajunul Craciunui vei avea parte de noroc tot anul in timp ce in seara de Revelion, in Germania se ofera prajituri de martipan in forma de potcoava, trifoi sau purcelus pentru a aduce noroc si prosperitate.
In Spania este cunoscuta traditia prin care de revelion, inainte de miezul noptii, fiecare persoana trebuie sa manance 12 boabe de strugure, cate una pentru fiecare secunda dinaintea trecerii dintre ani. Acest lucru asigura prosperitatea celui care a reusit sa manance la timp toate cele 12 boabe.
Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.
Drob de miel in foietajRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii