Superstitii dulci

Romanii sunt poate printre cei mai superstitiosi dintre popoare si nu trebuie sa ne mire ca multe dintre superstitiile gasite de noi prin lume se regasesc si la noi. Superstitiile din perioada Craciunului sunt unele pozitive si au legatura cu dorinta de a avea un an prosper.

Superstitii dulci

In anumite zone din Anglia si Olanda, toata lumea trebuia sa prepare o prajitura asemanatoare unui cozonac necrescut. Acest lucru garanta faptul ca si anul viitor aceeasi oameni se vor intalni pentru a pregati prajitura.

In epoca victoriana, dupa ce aluatul prajiturilor se amesteca, ligheanul in care era pregatit era invartit pe masa de trei ori si cel care il pregatea isi punea o dorinta. Tot in aluat de puneau si monede de argint iar cel care le gasea urma sa aiba parte de bani tot anul.

Tot in Anglia, de Craciun, se prepara o placinta cu carne in care se adauga o moneda, un inel si un buton pentru camasa. Cel care gasea in placinta lui unul dintre aceste trei obiecte urmeaza sa aiba parte de bani (moneda), sa se casatoreasca ( inelul) sau sa fie promovat (butonul).

In Spania se pregateste o placinta cu fructe care se mananca in Ajunul Craciunului. Se crede ca daca refuzi sa mananci din placinta, vei avea ghinion tot anul. O bucata de placinta trebuie pastrata pentru a doua zi. Se crede ca vei avea noroc daca, mergand de la o cunostinta la alta, mananci tot mai multe bucati de placinta.

In Franta se spune ca in prima zi de Craciun nu trebuie taiat nimic dulce deoarece iti tai norocul.

La miezul noptii, intre Ajun si Craciun o superstitie spunea ca tinerii necasatoriti trebuie sa pregateasca o turta dulce. Acestia trebuie sa faca prajitura doi cate doi, in totala liniste si sa-si scrie initialele pe aluat inainte de pune turta in ulei. Dupa ce aceasta a fost pregatita, fiecare trebuie sa-si manance partea pe care sunt scrise initialele lui si (daca a pastrat linistea in tot acest timp), sa se duca la culcare cu spatele. In aceasta noapte, tanarul isi va visa viitorul.

In Austria se crede ca daca mananci o placinta cu mere in Ajunul Craciunui vei avea parte de noroc tot anul in timp ce in seara de Revelion, in Germania se ofera prajituri de martipan in forma de potcoava, trifoi sau purcelus pentru a aduce noroc si prosperitate.

In Spania este cunoscuta traditia prin care de revelion, inainte de miezul noptii, fiecare persoana trebuie sa manance 12 boabe de strugure, cate una pentru fiecare secunda dinaintea trecerii dintre ani. Acest lucru asigura prosperitatea celui care a reusit sa manance la timp toate cele 12 boabe.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise