Secretele cozonacului de Craciun

Pentru multi dintre noi, fara aroma cozonacului in bucatarie, nu e Craciun. Si, daca anul acesta te vei incumeta sa pregatesti cozonacul singur, ai cu siguranta nevoie de niste sfaturi, pentru ca de acest Craciun cozonacul tau sa fie  punctul de atractie al mesei si toti invitatii sa-ti ceara reteta.

Secretele cozonacului de Craciun

1. Faina pe care o folosesti trebuie sa fie neaparat uscata si de buna calitate.

2. Ouale trebuie sa fie proaspete. Nu adauga in compozitie mai multe oua decat spune reteta, pentru ca va creste mult mai greu cozonacul. Cu cat numarul de oua e mai mic, cu atat cantitatea de lapte trebuie sa fie mai mare.

3. Cand framanti coca, ai grija - ea nu trebuie sa se rupa, ci sa fie elastica.

4. Daca doresti sa scazi cantitatea de zahar din reteta, nu cobori mai jos de 250 g per kilogram de faina. Si, daca cozonacii au mai putin zahar, ei vor creste mai repede.

5. Ca sa capete un luciu frumos, cozonacii trebuie unsi de doua ori: o data cand ii punem in forma si o data inainte sa ii pui in cuptor.

6. Nu ii tine in cuptor mai mult decat trebuie (maximum o ora).

7. Cuptorul nu trebuie sa fie dat prea tare, pentru ca, astfel, se va forma o crusta care impedica cresterea cozonacului, iar coca dinauntru ramane cruda.

8. Cozonacii nu trebuie lasati sa creasca in forma prea mult pentru ca, daca sunt lasati sa creasca prea mult, fermentatia trece de limita necesara si apar spatii libere in coca.

9. E bine sa framanti coca 30 de minute fix.

10. Cand lasi cozonacul sa creasca, ai grija ca in camera respectiva sa fie cald. Inchide usile si da drumul la cuptor, pentru a crea o atmosfera potrivita.

In final, Gustos.ro iti da o reteta clasica de cozonac moldovenesc, cu care iti vei uimi cu siguranta toti invitatii in ziua de Craciun:

Cozonac moldovenesc

Timp de preparare:

3 h (complexitate medie)

Ingrediente:

1 kg faina, 10 galbenusuri, drojdie de bere, 100 g untura, 200 ml ulei, sare, 300 g zahar tos, o lingura cu zahar pudra, vanilie, 300 g nuci macinate, 2 linguri cu rom, 100 g stafide, o lingura cacao, 3 linguri cu zahar, 500 ml lapte

Mod de preparare:

Se cerne faina intr-un vas adanc si se incalzeste laptele pe foc mic. In 250 ml de lapte se adauga zaharul, se amesteca si se lasa sa se raceasca. Se amesteca patru linguri de faina cernuta proaspat (separat de faina pentru framantat) cu 250 ml de lapte clocotit. Se freaca drojdia de bere (o bucata de marimea unei nuci) cu o lingura cu zahar, se pune pasta obtinuta peste faina oparita, se amesteca si se lasa pe marginea plitei la dospit sau, in absenta plitei, pe aragaz, in apropierea ochiului aprins.

Galbenusurile, peste care s-a pus sare, se pun peste faina, se adauga coca crescuta si se incepe framantatul. Se pune laptele caldut peste faina, se amesteca intai bine ouale in aluat, se framanta un sfert de ora, dupa care se adauga ulei pus putin cate putin si untura de porc proaspata. Se framanta o ora, adunand aluatul spre centrul vasului de framantat. Se lucreaza la temperatura ridicata si se framanta cel putin trei sferturi de ora. Este gata atunci cand aluatul face basici.

Ca aroma, pentru cozonac se folosesc, cu precadere, coaja de lamaie sau de portocala rasa, romul sau esenta de vanilie. Aroma se adauga in lapte, inainte de a incepe framantatul. Cat sta aluatul la dospit, acoperit cu un prosop curat, se trec nucile prin masina de tocat, se amesteca, intr-un castron, cu cacao cernuta proaspat, cu trei linguri cu zahar tos, cu stafide si doua linguri cu rom.

Amestecul se intinde pe foaia de aluat pusa pe planseta unsa cu grasime. Se ruleaza foaia de aluat ca un sul si se pune intr-o tava unsa cu grasime sau se fac mai multe astfel de rulouri, care se pun in forme de cozonac, unse cu grasime. Se lasa tava sau formele cu aluat pe marginea plitei, la caldura, inca o ora, dupa care se pun in cuptorul cald, cu focul mic, 15 minute, ca sa aiba timp sa mai creasca. Se face focul mare pentru o jumatate de ora si se coc fara sa se inchida ermetic usa cuptorului. Inainte de a fi introdusi in cuptor, cozonacii se ung cu ou, se presara pe toata suprafata cu zahar tos si se parfumeaza cu putina vanilie. Restul de vanilie se amesteca cu o lingura cu zahar pudra si se cerne peste cozonacii calzi, scosi din cuptor.

Cozonacii nu se taie calzi!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise