Minunata friptura de pui cu unt aromat pentru Craciun, a lui Jamie Oliver

In loc de friptura de porc, anul acesta de Craciun poti incerca o friptura delicioasa de pui, dupa o reteta pe care o recomanda chiar Jamie Oliver. Este o metoda perfecta de a mai reduce colesterolul in aceasta perioada, cand mancarurile grase sunt peste tot, si, in acelasi timp, este un fel de mancare extrem de gustos.  Iata cum spune Jamie ca se prepara: 

Minunata friptura de pui cu unt aromat pentru Craciun, a lui Jamie Oliver

Ingrediente:

un pui intreg, de 4 kg, fara maruntaie
cateva fire de cimbru proaspat
cateva fire de rozmarin proaspat
cateva fire de salvie
2 cepe
2 morcovi
2 telina verde
4 frunze proaspete de dafin
1 capatana de usturoi
500 g de aripioare de pui
ulei de masline
2 linguri de faina
150 ml de vin alb
1 litru de supa de pui

Pentru untul aromat:

75 g hribi uscati

250 g de unt
2 lamai
1 nucsoara
3 catei de usturoi
½ de legatura de cimbru proaspat
9 felii de pancetta

Mod de preparare:

Cuptorul se da la incalzit pana ajunge la 190ºC, iar puiul se lasa sa ajunga la temperatura camerei, in timp ce prepari untul aromat.

Hribii uscati se lasa intr-un bol cu apa fiarta timp de 5 minute, dupa care se separa si se pastreaza atat hribii, cat si apa in care au fost pusi la inmuiat.
Untul se pune intr-un bol si se amesteca cu coaja rasa fin de la lamai, cu jumatate din nucsoara si cateii de usturoi zdrobiti.
Se separa frunzele de cimbru si se toaca marunt, se adauga feliile de pancetta, hribii, sarea si piperul. Totul se amesteca cu untul si se separa in doua portii egale care se lasa la frigider.
Se ia puiul intreg si cu o spatula se face loc intre piele si carne, de la deschidere, pana la osul pieptului. Se lucreaz astfel si pe cealalta parte a puiului. Spatiul obtinut astfel, dintre piele si carne, se umple cu cele doua portii de unt. Daca mai ramane, unge puiul cu restul de unt.
Lamaile a caror coaja ai ras-o, se taie in jumatati si se baga in interiorul puiului, impreuna cu cimbrul, rozmarinul si salvia.
Cepele se curata si se taie in bucati mari, la fel se procedeaza si cu morcovii si cu telina verde. Toate se pun intr-o tava, impreuna cu capatana de usturoi zdrobita, frunzele de dafin si aripile de pui. Se toarna 2-3 linguri de ulei de masline.
Puiul intreg se pune in tava, deasupra acestui amestec, se unge cu ulei de masline si se condimenteaza cu sare si cu piper.
Se da la cuptor timp de 2 ore sau pana cand pielea incepe sa prinda o culoare frumoasa, aurie si crocanta. Daca legumele din tava capata un aspect uscat, adauga in tava un pic din apa in care au stat hribii, pentru ca acestea sa nu se usuce prea tare.
Puiul intreg se scoate din tava, se pune pe un fund de lemn si se acopera cu o folie de staniol si un prosop. Se lasa sa se "odihneasca" timp de 15 minute.
Pentru prepararea sosului, se ia cu o lingura grasimea lasata de friptura in tava si se pune intr-o tigaie, pe ochiul de la aragaz, la foc mediu.
Se adauga faina, in timp ce se amesteca constant, apoi se adauga vinul alb si se lasa la scazut. La sfarsit se adauga supa de pui si se amesteca pana se ingroasa. Sosul obtinut astfel se strecoara si se serveste cu friptura de pui.

Sursa foto si articol: amazon.co.uk, jamieoliver.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Turta dulce

Turta dulce

Turta dulce
Carnati de casa cu boia si usturoi. Reteta traditionala de carnati de porc facuti in casa

Carnati de casa cu boia si usturoi. Reteta traditionala de carnati de porc facuti in casa

Descopera reteta traditionala de carnati de casa cu boia si usturoi, un preparat autentic din carne de porc. Afla pas cu pas...

Carnati de casa cu boia si usturoi. Reteta traditionala de carnati de porc facuti in casa
Faguri cu crema de ciocolata reteta pas cu pas

Faguri cu crema de ciocolata reteta pas cu pas

Descopera cum sa prepari faguri cu crema de ciocolata, pas cu pas. Aceasta rețeta simpla si detaliata te va ghida prin...

Faguri cu crema de ciocolata reteta pas cu pas
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise