Alaturi de friptura si sarmale, carnatii sunt un aliment nelipsit de pe masa de Craciun traditionala romaneasca. Multe gospodine aleg sa prepare carnatii in casa, dupa retete mostenite din batrani. Daca te-ai intrebat, candva, cum au ajuns oamenii sa prepare carnati, Gustos.ro ti-a pregatit un articol despre istoria acestui aliment.
Cuvantul “carnat” vine din limba latina, de la “salsus”, care insemna sarat sau conservat. In acele vremuri, oamenii nu cunosteau puterea refrigerarii pentru a pastra carnea o vreme indelungata, asa ca prepararea carnatilor era un mod de a rezolva aceasta problema.
Carnatii uscati s-au nascut ca urmare a descoperirii condimentelor noi, care ajutau la imbunatatirea aromelor si la conservarea carnii. Reteta s-a diferentiat de la o tara la alta si chiar de la un oras la altul si felurile diferite de carnati erau influentate, in principal, de condimentele care erau disponibile in zona respectiva.
Unele tari din lume care aveau perioade de climat rece, precum tarile din nordul Europei, putea sa pastreze carnatii proaspeti fara refrigerare, in timpul lunilor reci. De asemenea, ei au inventat un mod de a afuma carnatii, pentru a-i pastra si in timpul lunilor mai calde. In schimb, tarile din climate mai calde, din sudul Europei, au inventat carnatii uscati, care nu aveau nevoie deloc de refrigerare.
Daca anul acesta te incumeti sa prepari singur carnatii proaspeti, Gustos.ro te ajuta cu o reteta delicioasa:
Carnati
Timp de preparare:
2 h (complexitate redusa)
Ingrediente:
1 kg de carne de porc, 150 g slanina, 1 capatana de usturoi, 30 g sare, 1/2 lingurita piper, 1 varf de cutit mirodenii pentru carnati, intestine de porc
Mod de preparare:
Se trec de doua-trei ori prin masina de tocat carne grasa de la gatul porcului, pulpa si muschi in parti egale. Se adauga bucatile mici de slanina tocata, usturoi pisat, sare, piper, mirodenii. Se framanta totul bine, adaugand si putina zeama de carne. Se ataseaza la masina de tocat tubul special pentru umplut carnati. Intestinele, bine curatate si spalate, se umplu cu compozitia incet si nu prea indesat, ca sa nu se sparga.
Carnatii se servesc proaspeti, prajiti in untura, dar se pot de asemenea zvanta si afuma.
Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii