Shaorma, bună pentru dietă

Dacă eşti prin oraş şi te grăbeşti tare, shaorma pare prânzul ideal. Dar dacă eşti la dietă? Nu-i bai. Refuză componentele cele mai calorice şi cere mai multe legume.

Shaorma, bună pentru dietă

Deşi pe la cozile celor mai faimoase fast-food-uri se mai zăresc şi vedete, shaorma este percepută, în general, ca mâncarea celor mulţi şi grăbiţi care nu se pot duce într-un restaurant să ia o masă completă, din lipsa de timp sau de bani.
 
Şi, până la urmă, de ce ar avea nevoie? Făcută dintr-o lipie, carne, cartofi, maioneză şi legume, shaorma poate ţine loc fără probleme unei mese complete cu un fel principal, garnitură şi salată.
 
Nu este de mirare că restaurantele care vând shaorma au clienţi chiar şi în vreme de criză, când prin alte localuri bate vântul. Conform unei analize realizate de Business Magazin, românii din toată ţara cumpără zilnic aproximativ 220.000 de shaorma, cheltuind pe acest produs aproximativ 550.000 de euro. Anual, cele 1000 de shaormerii încasează de la clienţi în jur de 200 milioane euro, sumă deloc neglijabilă dacă ne gândim la ce vremuri trăim.
 
Având în vedere că la cele mai faimoase shaormerii din Bucureşti - Dristor Kebab, Maverick din Drumu Taberei şi „La Haleală”, Gara de Nord - este mereu coadă, n-au fost puţini cei nemulţumiţi de proiectul de lege al
 
Ministerului Sănătăţii menit să instaureze taxa pe fast food.
 
Până la urmă, shaorma a scăpat netaxată, după ce Ministerul a hotărât că nici aceasta, nici pizza nu sunt periculoase pentru sănătatea şi silueta noastră. De fapt, singurul punct comun între shaorma si alte tipuri de fast food este timpul redus de preparare.
 
Carnea din shaorma este friptă la rotisor, lipia e subţirică, iar legumele sunt destul de multe. Dacă scoţi cartofii prăjiţi şi maioneza ai o masă chiar dietetică, mai ales dacă găseşti o prietenă cu care să o împarţi pentru că sunt destul de mari chiar şi shaormele categorisite drept „mici”.
 
Unele restaurante sunt gata să înlocuiască maioneza cu tzatziki sau cu un alt sos din iaurt, iar în loc de cartofi prăjiţi îţi oferă cartofi la cuptor. Dacă vrei poţi să ceri mai multe legume sau salată de varză.
 
Ca să vedem ce înseamnă o asemenea masă pentru silueta noastră, am calculat cu aproximaţie caloriile dintr-o shaorma mică. De pe shaorma.ro am aflat ce conţine o shaorma mică, de 600 grame, care este mai mult decât suficientă pentru o persoană. Şi folosind baza de date de pe caloriecount.about.com am făcut un calcul simplu.
 
Astfel, o shaorma mică de la restaurantul Maverick conţine:
 
1 lipie - 80 calorii
Carne prajită shaorma 150 grame - 296 calorii
Ketchup 70 grame - 67 calorii
Sos maioneză cu usturoi 80 grame - 312 calorii
Varză 60 grame - 20 calorii
Ceapă 40 grame - 15 calorii
Castraveţi muraţi 60 grame - 20 calorii
Cartofi prăjiţi 90 grame - 270 calorii
 
În total, 1080 de calorii, destul de mult pentru o femeie care ţine la silueta ei. Însă, dacă scoatem maioneza, cartofii prăjiti şi ketchup-ul, rămân doar 431 de calorii, adică numai bine chiar şi pentru cineva care este la dietă.
 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios

Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios

Descopera o reteta simpla de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Un desert moale, aromat, fara lactate, perfect...

Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios
Cartofi wedges. Reteta simpla si rapida de cartofi la cuptor

Cartofi wedges. Reteta simpla si rapida de cartofi la cuptor

Incearca aceasta rețeta simpla si rapida de cartofi wedges la cuptor. Crocanți la exterior si moi la interior, acesti...

Cartofi wedges. Reteta simpla si rapida de cartofi la cuptor
Sarmale de post cu ciuperci și orez

Sarmale de post cu ciuperci și orez

Sarmale de post cu ciuperci și orez
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise