Dintre toate anotimpurile, iarna are cea mai proasta reputatie. Este sezonul rece, sezonul racelii si sezonul in care bolile contagioase abunda. Cu toate astea, nu trebuie neaparat sa fie asa. De fapt, iarna e cel mai bun anotimp in care iti poti creste imunitatea.
Iarna este anotimpul in care natura e pregatita sa ne hraneasca. Din cauza faptului ca nivelul digestiv este foarte ridicat, ne e foame mai des si putem chiar sa digeram hrana mai bine. Oamenii cred ca iarna este un sezon prost pentru imunitate, intrucat pofta de mancare creste, incepem sa mancam mai mult junk food si mai multe produse greu de digerat si, astfel, ne slabim sistemul imunitar. Dar este foarte important sa intelegem ca noi ne cream aceasta imunitate slaba, nu natura este cea care o favorizeaza.
De aceea, e important ca oamenii sa consume iarna alimente ce sporesc imunitatea. In vreme ce alte sezoane sunt potrivite pentru purificarea organismului, iarna este momentul in care ne fortificam toate sistemele – de la par, la unghii si la piele.
Alimente ce sporesc imunitatea
In general, alimentele ce sporesc imunitatea sunt cele proaspete, organice, usor de digerat. Acestea includ lapte si iaurt proaspat, organic, fructe, legume si cereale. In aceasta perioada ar trebui sa fie evitate mancarurile care sunt greu de digerat. Spre exemplu, alimentele procesate ce se gasesc in comert, precum si cele congelate sau conservele nu sunt prospete si sunt dificil de digerat. Astfel, ele scad imunitatea. Resturile, mancarurile carora li s-au adaugat chimicale sau conservanti incetinesc sistemul digestiv si blocheaza canalele de circulatie, ducand la un sistem imunitar lenes si compromis.
Alimentele care hranesc organismul in sezonul iernii, rece si uscat, sunt cele cu gust dulce, acru si sarat. E bine sa evitati produsele acide sau amare in timpul iernii, desi, teoretic, toate tipurile de gusturi trebuie incluse in dieta dumneavoastra. Mancarurile calde, pregatite in casa sunt ideala, atata vreme cat nu sunt preparate prin prajire in ulei si sunt pregatite cu uleiuri usor de digerat, precum uleiul de masline. Evitati mancarurile reci, intrucat acestea incetinesc sistemul digestiv si scad imunitatea.
De asemenea, stilul de viata are un mare impact asupra sistemului imunitar. Daca adormiti tarziu noaptea, munciti foarte mult seara, mancati la ore neregulate, expuneti corpul la stress si oboseala sau dormiti predominant in timpul zilei, toate acestea va afecteaza digestia si ritmul corpului si, astfel, compromit sistemul imunitar. De aceea e important sa consumati alimente sanatoase pentru acest sezon si sa aveti un stil de viata balansat.
Iarna, atunci cand ziua este mai scurta, iar noaptea, mai lunga, e normal ca organismul dumneavoastra sa va ceara mai multa odihna. Incercati sa va culcati seara mai devreme si va veti trezi mai energizati dimineata. Iarna este un sezon in care intreaga natura doarme, asa ca puteti profita de aceasta tendinta naturala pentru a va hrani corpul si mintea in plus.
Daca urmati toate aceste sfaturi, atat de dieta, cat si de lifestyle, va veti intari sistemul imunitar, iar bolile clasice de iarna nu vor mai fi un motiv de ingrijorare.
Descopera o reteta simpla de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Un desert moale, aromat, fara lactate, perfect...
Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si deliciosIncearca aceasta rețeta simpla si rapida de cartofi wedges la cuptor. Crocanți la exterior si moi la interior, acesti...
Cartofi wedges. Reteta simpla si rapida de cartofi la cuptorRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii