Legatura dintre probiotice si sanatatea noastra nu mai este de mult o noutate pentru gastroenterologi. „Tratamentul” cu probiotice poate fi util în multe din bolile tractului digestiv. Zecile de miliarde de bacterii vii – probioticele - care traiesc în sistemul digestiv uman joaca un rol atât de important în buna functionare a organismului, încât specialistii au început sa se refere la flora digestiva ca fiind un organ separat al corpului nostru.
Ce sunt probioticele
Bacteriile „bune” care traiesc în colonul si intestinul tau previn instalarea infectiilor, produc vitamina K si acid folic, dar participa si la metabolizarea anumitor substante. Studiile pe animale au aratat ca în lipsa florei digestive tot organismul ar fi dat peste cap.
La o persoana sanatoasa, dialogul între probiotice, mucoasa intestinului si sistemul imunitar al intestinului, mentine sanatatea digestiei, explica dr. Eamonn Quigley, expert în probiotice, de la Centrul pentru Alimentatie si Farmabiotica, Irlanda.
Totusi, uneori, aceasta conversatie o ia pe cai gresite, de exemplu se schimba numarul bacteriilor sau cele din colon se muta în intestin, a spus dr. Quigley în cadrul unei conferinte pe tema „O alternativa terapeutica: îmbunatatirea functiilor florei intestinale cu ajutorul porobioticelor.”
Flora digestiva „defecta”, vinovata pentru ulcer si gastrita
Dezechilibrele pot sa apara atunci când faci un tratament cu antibiotice, spune dr. Quigley. Aceste medicamente îti pot salva viata daca suferi o infectie cu bacterii, însa ele nu stiu sa deosebeasca între bacteriile rele, patogene, si cele bune care fac parte din flora intestinala normala.
Asa se face ca pierzi bacterii bune pâna la punctul în care se produce un dezechilibru în flora digestiva. În astfel de cazuri se instaleaza colita pseudomembranoasa, adica infectia cu bacteria Clostridium difficile. Este unul din efectele secundare cele mai frecvente ale tratamentului cu antibiotice.
Dar un dezechilibru bacterian la nivel figestiv se poate traduce si printr-o infectie cu Helicobacter Pylori, frecventa în România, care provoaca ulcer, gastrita sau chiar cancer. Bolile inflamatorii ale intestinului - de exemplu boala Crohn - toxinfectiile alimentare, bolile de ficat si sindromul colonului iritabil sunt alte urmari posibile atunci când e distrus echilibrul bacterian intestinal.
Aici intra în scena alimentele sau suplimentele cu continut de probiotice. Conform unei definitii date de Organizatia Mondiala a Sanatatii, acestea sunt ingrediente alimentare bacteriene vii, care influenteaza microflora si ofera beneficii în privinta sanatatii.
Produsele cu probiotice contin bacterii vii
Dr. Quigley ne atrage atentia ca nu toate produsele care se lauda cu continutul de probiotice sunt cu adevarat sanatoase, mai ales ca vânzarea lor nu este reglementata la fel de stric ca ca a medicamentelor.
În primul rând, bacteriile continute trebuie sa fie vii si sa ramâna asa atâta timp cât produsul se gaseste la raft, fie în supermarket, fie în farmacie. În al doilea rând, aceste bacterii trebuie sa fie capabile de actiona asupra florei digestive. Degeaba sunt vii în produsul consumat daca vor fi distruse de acidul din stomac sau daca numarul lor nu e suficient încât sa-si faca efectul.
În sfârsit, alimentele cu probiotice trebuie sa aiba beneficii asupra sanatati. Dr. Quigley spune ca nu toate tulpinile de probiotice s-au dovedit a fi utile. Deci daca vezi numele unei bacterii trecute pe un produs, asta nu înseamna ca el este benefic. Din pacate, singura modalitate de a sti cât de eficienta este o anumita tulpina, este sa te documentezi singura sau sa consulti gastroenterologul, înainte de a cumpara produsul.
Daca exista studii clinice privind eficienta respectivei tulpini bacteriene, atunci poti avea încredere în investitia pe care o faci.
Probioticele din alimente si suplimente intra în competitie cu si exclud patogenii, dar au si alte functii, explica dr. Quigley. Ele produc bacteriocine, proteine cu rol antibacterian, controleaza citochinele, care contribuie la aparitia inflamatiilor, si produc imunoglobulina A, care protejeaza împotriva infectiilor.
Când ai nevoie de probiotice
Studiile pe oameni au aratat ca probioticele sunt utile celor care sufera de diareea calatorului, celor care fac tratament cu antibiotice, dar si în infectiile cu rotavirus, cea mai frecventa cauza a diareei la copii. De asemenea, sindromul colonului iritabil, colita ulcerativa, constipatia si boala Crohn pot fi remediate cu ajutorul probioticelor. Iar mamele care iau astfel de suplimente în timpul sarcinii se asigura ca cei mici nu vor suferi de alergii.
Exista multe alte boli care ar putea fi prevenite si tratate cu ajutorul antibioticelor, dar deocamdata nu exista studii suficiente pentru a putea fi siguri de rezultat. Specialistul atrage atentia ca efectele benefice ale unei tulpini bacteriene nu trebuie extrapolate la celelalte. Daca un anumit tip de probiotice trateaza cu succes constipatia, asta nu înseamna ca toate au acest efect, spune dr. Quigley care nu întelege reticenta românilor fata de probiotice.
El spune ca în Irlanda, tara sa natala, oamenii accepta de ani buni tratamentele cu probiotice si nu se mai întreaba daca sunt sau nu eficiente ci care sunt eficiente într-o anumita boala. Doctorul a mai mentionat ca finlandezii consuma probiotice de 50 de ani si tot de atâta timp accepta beneficiile lor fara sa se îndoiasca de sfaturile specialistilor.
Descoperă pe Unica.ro tot ceea ce trebuie să ştii despre sănătatea ta!
Descopera o reteta simpla de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Un desert moale, aromat, fara lactate, perfect...
Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si deliciosIncearca aceasta rețeta simpla si rapida de cartofi wedges la cuptor. Crocanți la exterior si moi la interior, acesti...
Cartofi wedges. Reteta simpla si rapida de cartofi la cuptorRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii