Probabil crezi că a fi obez e ceva amuzant și distant, care nu ți se poate întâmpla niciodată ție. Obezitatea împarte lumea în prezent, iar unii medici se tem că ne va înghiți curând pe toți.
Organizația Mondială a Sănătății și medicii utilizează indicele de masă corporală ca să definească normalitatea și patologiile greutății corpului uman. Dacă ai un indice de masă corporală (IMC -raportul dintre greutatea în kilograme supra pătratul înălțimii în metri) mai mare de 30, te afli în zona obezității. Punctul de la care trebuie să începi să iei măsuri este 24.
La noi, multe persoane spun pur și simplu „eu nu pot să slăbesc, așa este conformația mea”, sau se cramponează de existența unei boli cum ar fi o afecțiune cardiacă, diabet etc.
Greutatea în exces nu înseamnă doar că nu poți urca până la etajul 2 fără a-ți da duhul, ci și faptul că tot corpul tău va avea de suferit. Revenirea la greutatea normală este atât de chinuitoare și lasă urme vizibile, deci este mult mai convenabil să faci un efort ca să nu te îngrași.
Epidemie sau nepăsare generală?
În Statele Unite și în restul Uniunii Europene, împotriva obezității există politici publice și măsuri de la cele mai raționale la cele mai neconvenționale, cum ar fi îngustarea ușilor de acces în restaurantele fast-food sau obligarea persoanelor obeze să rezerve locuri duble atunci când călătoresc cu avionul sau autocarul.
În Statele Unite s-a dezvoltat chirurgia bariatrică, o ramură a medicinei care tratează obezitatea prin consiliere psiholigică, diete supravegheate de specialiști, fitness și operații care duc la pierderea drastică în greutate: inele stomacale, bypasss-uri gastrice, etc.
Imaginează-ți o persoană de 25-30 de ani, de 1m70 înălțime și care cântărește 320 de kilograme. Acum imaginează-ți că, în urma unei intervenții bariatrice, a slăbit suficient cât să ajungă la o greutate normală. Sănătatea i se îmbunătățește vizibil, dar rămâne cu multă piele în exces. Societățile de asigurări medicale nu aprobă operațiile estetice de obicei, așa că un astfel de pacient nu se poate bucura pe deplin de reușita sa de a slăbi atât de mult.
Deși Statele Unite tratează obezitatea ca pe o epidemie din rațiuni de politici publice și alocare de bugete, psihoterapia individuală aplicată arată că fiecare caz este diferit și își are originea în zona emoțională a sinelui. Practic, înainte de operație se încearcă găsirea și înlăturarea motivului pentru care un om nu vrea și nici nu se poate opri din mâncat.
Cum ajunge cineva obez?
Pierzând din vedere faptul că mâncarea nu mai este la fel de săracă în calorii ca pe vremea părinților și bunicilor noștri, consumul nostru a rămas același, ba chiar a crescut.
Mâncarea ne urmărește peste tot, sub forma fotografiilor îmbietoare din reclame.
NU ne mai concentrăm asupra a ceea ce mâncăm, deoarece facem și alte lucruri în timp ce luăm masa... și, în cel mai nefericit caz, mâncăm deoarece această acțiune poate să ne aducă satisfacție imediată, în compensație pentru orice merge prost în viețile noastre.
Kilogramele în plus se acumulează ca un costum etanș în jurul nostru și undeva înăuntru suntem noi, sub un morman de grăsime echivalent cu greutatea a încă două persoane, pe care trebuie să le cărăm în spate în fiecare zi.
Provocări în viața cu obezitatea
Am văzut desigur cu toții persoane obeze și dificultatea cu care se deplasează. Dar a trăi fie și o zi într-un corp supradimensionat este o solicitare care ne va copleși pe oricare dintre noi.
Imaginează-ți cum e să nu te poți da jos din pat decât cu mari eforturi, cum (nu) reușești să folosești dușul și toaleta, cum părăsirea casei implică și ea o întreagă logistică. Nu îți găsești niciodată haine pe măsură, iar moda pur și simplu nu îți este accesibilă!
Este ironic că persoanele obeze ajung astfel deoarece vor să se ascundă de ceilalți care i-ar putea șicana, iar „costumul de gras” ajunge să fie cunoscut ca identitate a lor și ca posibiltate de exprimare.
Respectând cele 3 mese principale ale zilei și controlându-ți mărimea porțiilor, dar și având grijă să fii activă în fiecare zi, vei fi la la adăpost de temuta obezitate, indiferent de vârstă.
Cea mai importantă măsură de luat este aceea de a fi cinstită cu tine însăți și de a recunoaște și înfrunta cauza emoțională care stă la baza tendinței de îngrășare și a accelerării procesului. Odată trecut acest hop, vei ști cu siguranță că poți face orice.
Descoperă pe Unica.ro tot ceea ce trebuie să ştii despre alimentaţia sănătoasă!
Descopera o reteta simpla de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Un desert moale, aromat, fara lactate, perfect...
Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si deliciosIncearca aceasta rețeta simpla si rapida de cartofi wedges la cuptor. Crocanți la exterior si moi la interior, acesti...
Cartofi wedges. Reteta simpla si rapida de cartofi la cuptorRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii