Nu ştiu cum faceţi voi, dar eu mă feresc să mai zic cuiva că sunt la dietă fiindcă toţi încep să-mi dea sfaturi. Mai nou, românii se pricep nu numai la fotbal şi politică, ci şi la diete.
Chiar şi cei care n-au ţinut vreodată un regim se cred experţi în diete şi nu numai că îmi dau sfaturi, dar îmi ţin şi „morală” pentru că, vezi doamne, încalc regulile sfinte ale slăbitului.
Păi cum vrei să slăbeşti dacă mănânci la ora asta? După 18:00 n-ai voie să mănânci nimic. Şi de ce nu iei suplimentul X? Sora mea a slăbit 16 kilograme cu el. Dar la sală te duci? Şi crezi că slăbeşti fără sală? De ce nu bei apă? Fără doi litri pe zi nu slăbeşti. Şi astea sunt doar câteva din minunăţiile pe care le aud periodic.
Cu siguranţă şi tu primeşti astfel de sfaturi pline de înţelepciune. Poate unele din ele sunt bune, dar majoritatea nu te ajută cu nimic, ba chiar te pot încurca.
Sfaturi proaste: pastile de slăbit şi înfometare
Toţi cunoaştem pe cineva care cunoaşte pe cineva care a slăbit spectaculos folosind un anumit medicament minune, fie scump, fie procurat „pe sub mână” de la farmacie. Poate că în unele cazuri e adevărat, dar de cele mai multe ori pastilele de slăbit mai mult te încurcă pentru că, dacă au vreun efect îl au atâta timp cât le iei. Pe urmă ai toate şansele să te îngraşi la loc, acumulând mai multe kilograme decât ai dat jos. Ca să nu mai vorbim de efectele secundare pe care le pot avea: probleme cardiace, hepatice, hormonale, psihice etc.
Înfometarea, sub diverse forme, este şi ea încurajată de „experţii” în diete. Că nu mănânci după ora 18:00, că sari peste mese, că ţii dieta disociată, toate sunt forme de înfometare, care nu numai că te chinuie şi îţi crează frustrări, dar pot să aibă efecte secundare destul de urâte, cum sunt carenţele de vitamine şi minerale sau în cazuri mai grave amenoreea - lipsa menstruaţiei. Ca să nu mai spunem că n-o să poţi suporta foamea toată viaţa, iar când revii la o alimentaţie normală te îngraşi la loc cât ai zice „ciocolată”.
Sportul nu e atotputernic
La polul opus se află cei care vor să te convingă că sportul e cea mai bună cură de slăbire. „Mai bine te-ai duce la sală decât să te abţii de la mâncare”, îmi zicea zilele trecute cineva. Desigur, sportul ajută, dar fără dietă puterile lui sunt limitate. Dacă urmăreşti să-ţi menţii greutatea, mersul la sală s-ar putea să fie de ajuns, dar dacă ai de slăbit un număr de kilograme regimul alimentar este foarte important.
Pe lângă acestea, foarte des mi se recomandă diete, cea disociată şi cea cu supă de varză fiind printre preferatele „experţilor”. Ca şi în cazul pastilelor toţi ştiu pe cineva, care ştie pe cineva care are o colegă care a slăbit cu supă de varză peste 20 de kilograme. Bravo ei! Dar asta nu înseamnă că o să-ţi reuşească şi ţie. Este demonstrat ştiinţific că fiecare organism reacţionează diferit la o anumită dietă, totul ţinând de genetică.
Sfat bun: informează-te şi decide singură!
Nu există o „reţetă” perfectă pentru slăbit care să fie uşoară, rapidă şi să funcţioneze la toată lumea. Fiecare e diferit nu numai genetic, ci şi în ce priveşte gusturile, obiceiurile şi puterea voinţei. Eu una am marele „defect” că nu pot să mă lipsesc de mâncare după ora 18:00 pentru că foamea nu mă lasă să adorm cu niciun chip. Alţii poate că nu au voinţa mea de a rezista în faţa unei pizza care împrăştie cel mai îmbătător miros din lume, iar alţii au genul de job care nu le permite să-şi ia „pacheţel” pentru prânz.
Cum îţi alegi dieta perfectă? Prin „trial and error”, cum spun americanii, prin încercări şi greşeli. Cauţi informaţii - doar e plin internetul, nu? - te documentezi, încerci diverse abordări şi te opreşti la cea care funcţionează în cazul tău şi mai ales la cea care se potriveşte nevoilor tale, programului tău, stilului tău de viaţa. Cea mai bună dieta e cea pe care poţi să o urmezi.
Cum ştii dacă funcţionează dieta ta
O să zici că se vede clar pe cântar. E adevărat, dar asta nu e totul. Din punctul meu de vedere, degeaba slăbeşti dacă te simţi lipsită de vlagă, ţi-e poftă de tot ce vezi şi îţi vine să-i omori pe cei care mănâncă de toate.
Ştii că ţi-ai ales dieta perfectă când te simti uşoară, plină de energie, ai chef şi de muncă, şi de distracţie, te simţi relaxată şi calmă. Dacă nu te recunoşti în această descriere, probabil că organismul tău duce lipsă de anumiţi nutrienţi, deci ar trebui să-ţi revizuieşti un pic meniul, scoţând unele alimente şi introducându-le pe cele care constaţi că lipsesc. De asemenea, poţi să iei un supliment cu multivitamine şi minerale - nu-ţi face griji, vitaminele nu îngraşă.
La fel de important este să nu devii frustrată din cauza poftelor. Daca te consideri o pofticioasă şi nu te poţi abţine de la dulciuri, roagă-i pe cei din jur să nu defileze prin faţa ta cu platoul de prăjituri. Iar din când în când chiar e indicat să-ţi faci câte o mică plăcere, sub forma unei ciocolate sau prăjituri, dar nu profita de această mică favoare pe care ţi-o faci ca să devorezi tot ce prinzi.
Un alt semn că ai ales dieta greşită este când te gândeşti numai la mâncare şi stai permanent cu ochii pe ceas, calculând câte minute au rămas până la următoarea masă. Senzaţia permanentă de foame nu este deloc semn bun pentru că aşa nu poţi să rezişti mult şi nici nu e sănătos. Mai adaugă în meniul tău o gustare sau împarte masa principală în două porţii, urmând ca pe prima să o mănânci cu două-trei ore înaintea celei de-a doua.
Mâncăm prea mult
Nu vreau să fiu unul din cei care dau sfaturi, dar îmi permit să închei cu un „indiciu” pentru cele care vor să slăbească: toţi, şi cei slăbi şi cei grăsuţi, mâncăm mult mai mult decât avem nevoie. Că te duci la fast-food, la restaurant-pizzerie sau la mama acasă, porţiile sunt uriaşe şi unde mai pui că nici nu ne mulţumim cu una singură. N-am încercat să fac calcule, dar bănuiesc că o masă românească „sănătoasă”, cu ciorbă, felul doi, garnitură, salată şi desert, reprezintă cam de doua ori cantitatea de mâncare necesară pe o zi întreagă.
Într-un reportaj văzut recent la televizor, o doamnă care slăbise prin operaţie bariatrică spunea că mănâncă de toate, dar nu foloseşte farfurii normale, ci farfuriuţele care se pun sub ceaşca de cafea, accea fiind cantitatea de mâncare necesară organismului uman la o masă. Desigur, cei cu stomac de mărime normală nu se pot sătura cu atât, dar nici nu au nevoie de două feluri, garnitură şi desert.
Descoperă pe Unica.ro tot ceea ce trebuie să ştii despre sănătatea ta!
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de postPrajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nucaReteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii