De ce te doare capul când mănânci îngheţată

E vorba de acea durere bruscă şi ascuţită pe care o simţi când mănânci sau bei prea repede ceva rece. Află de ce te doare capul când mănânci îngheţată şi cum scapi de durere.

De ce te doare capul când mănânci îngheţată

Îngheţata e una din cele mai bune metode anti-caniculă. Dar când o mănânci prea repede te confrunţi cu ceea ce americanii numesc „brain freeze”: o durere de cap bruscă, ascuţită şi destul de puternică.

Nu-ţi face griji, totuşi. În ciuda expresiei folosite de americani, îngheţată nu îţi afectează creierul.

De ce te doare capul când mănânci îngheţată

Durerea de cap asociată consumului de alimente şi băuturi reci se resimte în special la nivelul frunţii şi atinge apogeul cam la 30-60 de secunde după ce începe. Din fericire nu durează mai mult de cinci minute.

Durerea de cap este provocată de alimentul sau băutura rece care îţi atinge cerul gurii şi gâtul.

Oamenii de ştiinţă încă nu ştiu cu exactitate de ce apare această durere, însă au unele teorii. Una din ele spune că durerea de cap se datorează contactului dintre stimulul rece şi capilarele de la nivelul gurii.Când sunt atinse de îngheţată, vasele de sânge se contractă, apoi se dilată rapid, iar dilatarea lor este resimţită de receptorii durerii localizaţi la nivelul gurii. Aceştia transmit semnalul către creier prin nervul trigemen, dar senzaţia care ajunge la creier este aceea de durere în zona frunţii.

Căldura alungă durerea de cap

Este o durere reflectată, adică resimţită într-un loc apropiat de cel în care se produce. O durere reflectată apare şi în cazul infarctului, când persoana în cauza are dureri nu în piept, ci în braţ sau umăr.

Fie că aceasta este sau nu explicaţia corectă, cert este că această scurtă durere de cap nu reprezintă un pericol şi trece singură în câteva minute.

Ca să scapi de ea mai repede trebuie să-ţi încălzeşti cerul gurii, fie apăsând pe el cu limba, fie consumând ceva călduţ, de exemplu un pahar cu apă la temperatura camerei.

Sunt predispuşi unor astfel de dureri cei care au migrene sau alte dureri de cap, deci dacă vrei să nu mai suferi inutil, caută să renunţi la alimentele şi băuturile foarte reci în favoarea celor mai calduţe.

Asta nu înseamnă să bei ceai fierbinte vara, ci ajunge sa bei apă sau suc la temperatura camerei, care hidratează la fel de bine ca si băuturile reci ca gheaţa.

Înghetata poate fi lăsată să se topească puţin înainte de a o consuma. Dacă nu vrei să faci asta, încearcă să mănânci cu înghiţituri cât mai mici.

Descoperă pe Unica.ro tot ceea ce trebuie să ştii despre sănătatea ta!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gogosi de post

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca

Prajitura Figaro - reteta simpla si delicioasa, cu blat fraged, strat de gem acrisor si bezea crocanta cu nuca. O prajitura...

Prajitura Figaro. Reteta usor de preparat, cu blat fraged, gem si bezea cu nuca
Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa

Reteta simpla si gustoasa de fasole batuta cu ceapa calita. Descopera cum sa prepari aceasta mancare traditionala romaneasca,...

Fasole batuta cu ceapa calita. Reteta simpla si gustoasa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise