Când îţi alcătuieşti meniul zilnic, include şi aceste alimente care contribuie la buna funcţionare a creierului. Sunt utile şi pentru copii, si pentru adulţi, indiferent de tipul de muncă depus.
Cereale şi ceai verde pentru memorie mai bună
Cerealele integrale pentru micul dejun, pâinea integrală, orezul brun, tărâţele, germenii de grâu, toate conţin cantităţi mari de acid folic şi tiamina. Aceste substanţe îmbunătăţesc irigarea cu sânge a creierului, deci îl ajută să funcţioneze mai bine. Cerealele integrale sunt recomandate în special bătrânilor, datorită tiaminei care previne pierderea memoriei, o problemă care ne dă bătăi de cap pe măsură ce înaintăm în vârstă.
Veşti bune şi pentru amatorii de ceai. Ceaiul verde sau negru, proaspăt făcut, conţine catechine, antioxidanţi care contribuie la buna funcţionare a creierului. În zilele când te simţi atât de obosită încât nici nu mai ai chef să gândeşti, un ceai verde ar putea să te pună pe picioare imediat. Catechinele te ajută să gândeşti mai clar, dar ţin la distanţă şi oboseală mintală care te cuprinde după o perioadă îndelungată de lucru. Ceaiul verde sau negru îl poţi bea dimineaţa, în loc de cafea, pentru a avea o zi plină de energie.
Mult timp blamate pentru cantitatea mare de colesterol, ouăle au fost scoase de pe lista neagră, iar acum sunt recomandate şi celor care au nevoie de energie mintală. Colina şi vitamina B12 sunt numai două din substanţele benefice care se găsesc în ouă. In plus, ele conţin lecitină, acea substanţă care îţi îmbunătăţeşte memoria. Când te pregăteşti să-ţi iei un supliment cu lecitină, înainte de un examen, aminteste-ţi că un ou fiert pe zi te ajută la fel de mult. Vitamina B12 ne este utilă mai ales la vârste înaintate, când creierul începe să se micşoreze.
Seminţe, nuci şi peşte pentru puterea de concentrare
După-amiaza, când te simţi obosită şi ai nevoie de o gustare care să-ţi dea energie, mizează pe nuci şi seminţe. Alunele, arahidele şi nucile de orice fel, migdalele, seminţele de dovleac şi de floarea soarelui, toate sunt un ajutor important pentru creier.
Ele conţin acid folic, vitamina E, B6, magneziu şi acizi graşi nesaturaţi. Sunt substanţe care îmbunătăţesc capacităţile cognitive, memoria şi hrănesc creierul. Iar grăsimile vegetale funcţionează ca un antidepresiv natural. Studiile au mai arătat că nucile şi seminţele te ajută să te calmezi şi să-ţi controlezi emoţiile atunci când ai un examen sau trebuie să ţii un discurs.
Seminţele de in sunt o categorie aparte pentru că, după unele studii, ele îmbunătăţesc funcţionarea cortexului cerebral, acea zonă a creierului care procesează informaţiile senzoriale. Aşadar, dacă mănânci regulat seminţe de in, ai simţuri mai ascuţite, iar senzaţia de plăcere este mai intensă, oricare ar fi natura ei. Seminţele de in se pot adăuga în mâncare sau salate.
Tot datorită acizilor graşi nesaturaţi, este indicat şi peştele. Conform studiilor, o porţie de peşte pe săptămână scade cu mult riscul de a face boala Alzheimer, dar îţi îmbunătăţeşte şi memoria, pe lângă toate celelalte avantaje pe care le are consumul de grăsimi nesaturate. Somonul, tonul şi macroul sunt printre speciile de peşte cele mai bune, pentru că au un conţinut mare de grăsime şi un conţinut mic de mercur.
Dulciurile şi energizantele îţi reduc capacitatea cognitivă
Lângă o porţie de peşte la cuptor, pune nişte spanac, salată de varză, salată verde sau alte legume cu frunze verzi. Substanţele benefice sunt cam aceleaşi: acid folic, vitamina B12, vitamina B6, magneziu. În plus, mai conţin şi fier, mineral a cărui lipsă încetineşte funcţiile cognitive.
La polul opus, se află alimente şi băuturi care doar în aparenţă contribuie la buna funcţionare a creierului. Pe termen lung, efectele sunt mai degrabă nocive. Energizantele, care conţin prea multă cofeină, s-ar putea să te ajute pentru o perioadă scurtă de timp, însă îţi dau peste cap somnul şi după câteva nopţi nedormite e clar cum vei sta cu puterea de concentrare şi memoria.
Sucurile dulci, fie ele acidulate sau neacidulate îţi pot da energie pe moment, însă pe termen lung îţi măresc riscul de a face depresii şi anxietate. Cel puţin aşa au arătat studiile realizate până în prezent.
La fel de periculoase pentru creier sunt şi dulciurile. Şi ele îţi dau energie pentru un timp, însă pe termen lung duc la fluctuaţii ale glicemiei, aşa că vei fi când plină de energie, când foarte obosită.
Descoperă pe Unica.ro tot ceea ce trebuie să ştii despre sănătatea ta!
Descopera o reteta simpla de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Un desert moale, aromat, fara lactate, perfect...
Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si deliciosIncearca aceasta rețeta simpla si rapida de cartofi wedges la cuptor. Crocanți la exterior si moi la interior, acesti...
Cartofi wedges. Reteta simpla si rapida de cartofi la cuptorRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii