Sindromul premenstrual afectează până la 80% dintre femei. Din fericire, se pare că putem scăpa, măcar în parte, de simptomele lui, printr-o alimentaţie specială.
Deşi nu se ştie cu exactitate de ce unele femei suferă de sindromul pemenstrual (SPM), iar altele sunt ferite, se pare că o alimentaţie bogată în anumite vitamine şi minerale poate fi de mare ajutor.
Sarea, ca şi sindromul premenstrual favorizează balonarea şi reţinerea apei în ţesuturi, aşadar alimentele sărate pot înrăutăţi aceste simptome. Alcoolul, consumat în perioada premenstruală poate să produca acea stare neplăcută de tensiune la nivelul sânilor.
Iar cofeina te face mai nervoasă şi mai anxioasă. De aceea, sarea, cofeina şi alcoolul ar trebui evitate de femeile care suferă de SPM.
În schimb, sunt alimente benefice, care te ajută să scapi de depresie, letargie, balonare, constipaţie şi alte simptome ale SPM.
Lactatele (inclusiv îngheţata!) sunt utile pentru că au un conţinut mare de calciu. Se pare că multe din femeile care suferă de sindrom premenstrual au un nivel scăzut de calciu, faţă de cele care nu au SPM. De aceea, unii medici consideră că lipsa acestui mineral ar putea provoca unele din simptomele neplacute.
Pe lângă lactate, poţi să mănânci şi alte alimente bogate în calciu, dar acestea trebuie să facă parte din dieta ta întotdeauna, nu numai înainte de menstruaţie. După câteva luni vei începe să observi primele îmbunătăţiri. Calciul te ajută să scapi mai ales de balonare şi schimbările de dispozitie.
Şi lipsa de magneziu poate să înrăutăţească simptomele premenstruale. Ca să nu-ţi lipsească acest mineral, consumă spanac, cartofi fierţi în coajă, soia, alune, seminţe şi cereale integrale. Se crede că magneziul reglează activitatea serotoninei, hormonul fericirii şi de aceea el alungă depresia, schimbările bruşte de dispoziţie. În plus, previne retenţia de apă la nivelul ţesuturilor.
Tot pentru o stare de spirit mai bună este necesară şi vitamina B6. Ea contribuie la producerea de serotonină. Studiile cu privire la efectul vitaminei B6 asupra SPM sunt contradictorii. Unele au descoperit că suplimentarea cu această vitamină reduce nervozitatea, depresia şi tensiunea la nivelul sânilor, în timp ce altele spun că nu are efect. Până la noi veşti, nu strică să mănânci mai multe alimente bogate în vitamina B6, adică cereale integrale, somon, carne de vită, piept de pui, banane, nuci.
Manganul, un mineral despre care nu se ştiu prea multe, probabil că nu-ţi lipseşte dacă ai o dietă cât de cât corectă, pentru că avem nevoie de cantităţi mici. Dar nivelul lui variază mult pe parcursul unui ciclu menstrual şi de aceea, unele cercetări au arătat că manganul, împreună cu calciul ar putea fi de ajutor în sindromul premenstrual, reducând nervozitatea, depresiile şi anxietatea. Îl găseşti în ananas, germeni de grâu, spanac, seminţe de dovleac.
Şi ceaiul de muşeţel este recomandat înaintea, dar şi în timpul menstruaţiei pentru a reduce crampele. Acest ceai conţine substanţe care reduc crampele musculare şi te relaxează.
Descopera o reteta simpla de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Un desert moale, aromat, fara lactate, perfect...
Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si deliciosIncearca aceasta rețeta simpla si rapida de cartofi wedges la cuptor. Crocanți la exterior si moi la interior, acesti...
Cartofi wedges. Reteta simpla si rapida de cartofi la cuptorRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii