Indulcitori naturali pentru diabetici

Cu toate ca zaharul este permis in dieta persoanelor ce sufera de diabet, este recomandat sa acordam o atentie speciala carbohidratilor. Inlocuitorii pentru zahar din comert ne pot ajuta in acest sens, insa, din pacate, contin multe ingrediente artificiale. Exista cateva alternative naturale pentru zaharul rafinat, insa acestea contin chiar mai multi carbohidrati decat zaharul si au un indice glicemic ridicat. Indulcitorii precum mierea, zaharul brun, siropul de porumb si siropul de artar pot, de asemenea, afecta nivelul glicemiei.  

Indulcitori naturali pentru diabetici

Exista insa doi indulcitori naturali care pot fi considerati o alternativa mult mai sanatoasa pentru zahar: nectarul de agave si stevia.

Nectarul de agave

Nectarul de agave se obtine din planta Agave. Este folosit de secole intregi ca indulcitor, in special de Azteci, iar gustul nectarului este similar cu mierea. Acest nectar si-a castigat popularitatea de indulcitor natural datorita indicelui sau glicemic redus, mai scazut decat al zaharului si al mierii. Acest indice glicemic este aproximativ de 20-30, in timp ce zaharul obisnuit are un indice glicemic de 60-65.
In comparatie cu zaharul, 21 grame de nectar de agave are 60 calorii si 16 grame de carbohidrati, in timp ce aceleasi cantitati de zahar au 64 calorii, respectiv 16.8 grame de carbohidrati. Asadar, avantajul folosirii nectarului de agave in locul zaharului consta in indicele glicemic.

Stevia

Stevia este o alta planta folosita din cele mai vechi timpuri ca indulcitor natural. Este originara din America de Sud, iar frunzele sale se aseamana cu cele ale mentei. Fiind mult mai dulce decat zaharul, este nevoie de o cantitate mica pentru a indulci preparatele sau bauturile, iar acest lucru duce la reducerea caloriilor si carbohidratilor.
Exista pe piata un inlocuitor de zahar ce contine stevia, numit Truvia. Se gaseste in pachete mici, iar fiecare pachet este echivalentul a doua lingurite de zahar. Truvia nu are calorii si contine doar 3 grame de carbohidrati per portie. Doua lingurite de zahar au 32 calorii si 8.4 grame de carbohidrati.

Sursa articol: www.diabetes.about.com

Sursa foto: www.flickr.com
 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza dulce

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce
Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pas

Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pas

Incearca cea mai simpla si delicioasa reteta de pesto de leurda, explicata pas cu pas! Preparat in doar cateva minute, acest...

Pesto de leurda – reteta simpla, rapida si delicioasa, explicata pas cu pas
Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de Paste

Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de Paste

Incearca reteta traditionala de drob de miel, perfecta pentru masa de Paste! Preparat cu organe fragede, verdeata proaspata...

Drob de miel – reteta traditionala pas cu pas pentru un preparat autentic si delicios de Paste
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise