De ce nu sunt fructele uscate atat de sanatoase precum se crede

Multi dintre noi am trait cu impresia ca fructele sunt benefice pentru sanatate, indiferent sub ce forma le consumam, fie ca sunt proaspete sau uscate. Cu toate acestea, se pare ca fructele uscate nu au aceleasi proprietati ca fructele proaspete, nefiind atat de sanatoase pe cat credeam. Si probabil ca multi dintre voi se intreaba cum este posibil ca acelasi fruct sa aiba proprietati diferite. Ei bine, explicatia este una simpla: in momentul in care fructele sunt uscate, apa pe care o contin este eliminata, iar numarul de calorii si nutrienti va fi mai mare. De exemplu, din 3 kilograme de cirese proaspete va iesi aproximativ o jumatate de kilogram de cirese uscate. Aceasta jumatate de kilogram va continua sa aiba aceleasi valori nutritionale -calorii, fibre, zahar- insa vom fi tentati sa mancam mai mult, volumul fiind mai mic.  

De ce nu sunt fructele uscate atat de sanatoase precum se crede

Iata la ce trebuie sa fim atenti atunci cand consumam fructe uscate:

1. Mere
Cu toate ca merele contin o cantitate suficienta de zahar, merele uscate din comert contin adesea si mai mult zahar. Cel mai indicat este sa le pregatiti chiar voi acasa. Taiati felii foarte subtiri daca doriti sa fie crocante si felii putin mai groase daca doriti sa fie mai moi. Nu mai ramane decat sa le bagati la cuptor sau deschidrator pana cand se usuca.
2. Caise
Adesea, caisele sunt conservate cu dioxid de sulf, o substanta ce le permite mentinerea formei si a culorii. Caisele uscate ar trebui sa aiba o culoare maronie, asa ca fiti atenti la acest aspect data viitoare cand mai cumparati!
3. Cirese
De multe ori, ciresele uscate din comert contin si o cantitate suplimentara de zahar, pentru un gust mai dulce. Verificati cu atentie ingredientele inainte de a cumpara!
4. Nuca de cocos
Nuca de cocos contine multe grasimi saturate benefice pentru sanatatea inimii si care ajuta la controlul colesterolului rau. Totusi, trebuie sa stiti ca nuca de cocos, chiar daca este sanatoasa, este si foarte bogata in calorii, asa ca aveti grija cat mancati.
5. Merisoare
Merisoarele au multe beneficii asupra organismului, insa, din pacate, adaosul de zahar al celor gasite in comert le transforma in adevarate capcane pentru sanatatea noastra.
6. Smochine
Fie ca sunt uscate la soare sau printr-o alta metoda, smochinele uscate sunt o gustare numai buna. Totusi, tineti cont de faptul ca fructele uscate au mai multe calorii decat cele proaspete!
7. Piersici
Daca doriti sa va rasfatati cu niste piersici uscate, aveti grija sa cumparati unele fara zahar si fara sulf; acestea sunt suficient de dulci si se mananca fara a mai adauga zahar.
8. Ananas
Ananasul este cunoscut pentru cantitatea mare de zahar pe care o contine, iar in momentul in care este deshidratat, gustul devine si mai dulce. Daca achizitionati din comert, asigurati-va sa nu aiba adaos de zahar.
9. Stafide
Stafidele din comert sunt, de obicei, tratate cu dioxid de sulf, ce poate provoca alergii. De asemenea, stafidele uscate au multe calorii, aproximativ 430 per ceasca. Sunt bogate insa in vitamina B6, fier, tiamina, riboflavina si potasiu.
Sursa articol: www.thedailymeal.com
 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios

Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios

Descopera o reteta simpla de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Un desert moale, aromat, fara lactate, perfect...

Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios
Cartofi wedges. Reteta simpla si rapida de cartofi la cuptor

Cartofi wedges. Reteta simpla si rapida de cartofi la cuptor

Incearca aceasta rețeta simpla si rapida de cartofi wedges la cuptor. Crocanți la exterior si moi la interior, acesti...

Cartofi wedges. Reteta simpla si rapida de cartofi la cuptor
Sarmale de post cu ciuperci și orez

Sarmale de post cu ciuperci și orez

Sarmale de post cu ciuperci și orez
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise