1. Elimina alimentele procesate pe rand
In loc sa iti golesti intreaga camara deodata, incepe prin a elimina cate un ingredient procesat. De exemplu, poti renunta prima data la bauturile carbogazoase. Acesta poate fi un prim pas urias spre o alimentatie sanatoasa. Al doilea pas este sa renunti la painea si pastele din faina alba in favoarea celor din cereale integrale.
2. Concentreaza-te pe mancarurile tale preferate
Pentru a-ti fi mai simplu, stabileste care parte a dietei tale iti ofera cele mai multe calorii. Daca esti omnivor, cumpara carne si oua produse conventional. Daca esti vegetarian, este indicat sa alegi mai degraba alimente produse organic.
3. Atentie de unde faci cumparaturi
Cele mai multe dintre alimentele sanatoase si naturale se gasesc pe culoarele exterioare ale marilor magazine - aici se gasesc, de obicei, produsele lactate si carnea. In centrul magazinelor se gasesc (mai mereu) alimentele procesate si ambalate.
Aceasta este cea mai simpla metoda de a diferentia un aliment procesat de unul natural. In loc sa eliminati toate produsele procesate, studiati etichetele si alegeti-le pe cele care au ingrediente mai putine si mai simple. Incercati sa evitati produsele ce contin uleiuri hidrogenate, arome si culori artificiale, stabilizatori, cantitati mari de grasimi sau sodiu, surplus de zahar rafinat si conservanti).
5. Raportul nutrienti - pret
Inainte de a achizitiona un anumit aliment gandeste-te daca pretul este direct proportional cu nutrientii pe care ii are. Poti compara proteinele, fibrele, minerale si vitaminele cu grasimea, sodiul, cantitatea de zahar si aditivii chimici si apoi cu pretul pentru a vedea daca produsul este potrivit pentru tine.
6. Consuma mai multa mancare gatita
Este o modalitate foarte buna de a manca sanatos si de a economisi bani. In plus, in general, restaurantele pregatesc meniurile pe baza alimentelor procesate. Pentru a va fi mai usor, pregatiti mancaruri din doar cateva ingrediente si pastrati mereu provizii in frigider.
7. Antreneaza-ti gusturile
Daca pana acum mancai foarte sarat, cu mult ulei, grasime sau alti aditivi, poate fi dificil sa iti placa gustul alimentelor neprocesate. De exemplu, daca ai dificultati in a manca orez brun, amesteca-l la inceput cu orezul alb si treptat scade proportia de orez alb pana te obisnuiesti cu gustul. La un moment dat, ai sa mananci doar orez brun si nici nu vei realiza asta!
8. Urmeaza o strategie 80-20
Strategiile alimentare nu sunt deloc usor de tinut, iar noi stim asta. Insa poti incerca sa mananci 80% mancare naturala, iar restul de 20% poti consuma alimente de "rasfat". Aceasta strategie s-a dovedit de un real folos in diete.
Comentarii