Mai mult, dupa 40 de ani creste si riscul aparitiei bolilor cardiovasculare si a diabetului, fiind recomandat sa acordam mai multa atentie dietei si stilului de viata.
Din fericire, exista cateva alimente care ne pot ajuta sa ne mentinem sanatosi si in aceeasi forma ca la 20 de ani, cu toate ca am trecut de ceva timp de acea perioada. Iata care sunt cele mai importante dintre ele:
Fulgii de ovaz sunt o sursa importanta de beta-glucan, o fibra solubila care ajuta la reducerea nivelului colesterolului rau. In plus, avenanthramides - antioxidantii unici continuti de ovaz - ne protejeaza de ateroscleroza (ce duce la ingustarea arterelor sau blocarea fluxului de sange). Specialistii sustin ca 3 grame de fulgi de ovaz zilnic sunt suficiente pentru a reduce colesterolul rau cu 5 pana la 10%.
Ciresele reprezinta o sursa importanta de antioxidanti, continand antocianina, ce protejeaza vasele de sange de aparitia placii arteriale. Consumul de cirese este recomandat pentru protejarea inimii si a sistemului circulator. De asemenea, exista voci care sustin ca ciresele impiedica dezvoltarea celulelor canceroase. Este recomandat consumul de cirese proaspete sau de suc de cirese (neindulcit) de 3-4 ori pe saptamana pentru a putea beneficia pe deplin de proprietatile lor.
Studiile au demonstrat ca adultii care consuma 60 grame de migdale pe zi timp de 4 saptamani, au suferit reduceri de 9% a zaharului din sange, ceea ce inseamna ca migdalele protejeaza organismsul impotriva bolilor cardiovasculare si a diabetului. Este indicat sa consumati migdale cu masura: o portie pe zi nu trebuie sa fie mai mult decat cantitatea pe care o putem cuprinde in palma.
4. Peste bogat in grasimi
Anumite tipuri de peste (somonul, sardinele, tonul si macroul) reprezinta o sursa importanta de grasimi omega-3, acestea putand ajuta la reducerea riscului aparitiei bolilor de inima si problemelor legate de sistemul circulator. Pestele trebuie consumat de cel putin 4 ori pe saptamana pentru a obtine cele mai bune rezultate.
Soia contine isoflavone, un compus care are efecte benefice asupra reducerii colesterolului rau, a intaririi oaselor si imbunatatirii fertilitatii in cazul barbatilor. Se poate consuma atat in stare cruda,cat si gatite, fiind recomandat consumul lor de 2-3 ori pe saptamana.
Laptele integral poate ajuta la combaterea reducerii masei musculare, asociata cu inaintarea in varsta, mai ales dupa trecerea pragului de 50 de ani. Calciul continut de lapte ajuta la mentinerea sanatatii oaselor, fiind recomandat 1,000 mg calciu pentru barbati si 1.200 mg calciu pentru femei. Laptele integral poate fi adaugat in ceai, cafea sau cereale.
Rosiile sunt o sursa importanta de lycopene, un antioxidant natural care ajuta la impiedicarea dezvoltarii celulelor canceroase. Acest antioxidant este mai bine absorbit de organism atunci cand este gatit, asa ca este recomandat sa folositi rosiile in pregatirea mancarurilor, pentru a putea beneficia de cele mai bune rezultate.
Carnea de pui contine o cantitate importanta de proteine - o bucata de piept de pui de 200 grame contine 60 grame proteine. Consumul de carne de pui ajuta la construirea muschilor si la gestionarea greutatii. Este indicat sa inlaturam pielea inainte de a consuma carnea de pui (pieptul de pui contine 17% grasimi cu piele cu tot si 2% fara piele).
Comentarii